Geslaagd Anton Jurg-toernooi voor dammers Witte van Moort

20 april 2022

Op zaterdag 9 april werd het Overijssels kampioenschap sneldammen, ook wel bekend als Anton Jurg-toernooi, gehouden in Westerhaar. In drie klassen werd in partijtjes van zo'n twintig minuten bepaald wie de beste sneldammers van de provincie zijn. Tevens konden er plaatsbewijzen worden verdiend voor het NK Sneldammen.

In groep A streed een zestal spelers voor drie beschikbare tickets. Witte van Moort had vier ijzers in het vuur. Yuen Wong, Bert Aalberts en Gerbrand Hessing golden samen met de Wezeper crack Rick Hakvoort als kanshebbers voor de NK-tickets. Theo Leone had een outsidersrol en had helaas niet de vorm om te verrassen, hij eindigde op de laatste plaats nog ruim achter nummer 5 Gino Schirinzi. Gerbrand Hessing speelde enkele mindere partijen en raakte daardoor vrij snel het zicht op de top drie kwijt. Tot de laatste ronde waren er drie kanshebbers voor de titel. Yuen Wong bracht toen Rick Hakvoort zijn enige nederlaag toe wat hem de Overijsselse titel opleverde. Bert Aalberts eindigde met een punt achterstand op Wong als tweede.



In groep B was het aandeel Westerhaarders iets kleiner. Het was hier duidelijk kwaliteit boven kwantiteit want Jeffrey Steen wist met flink verschil de titel voor zich op te eisen. Bertwin Letteboer kwam tot een vierde plek. Beide Westerhaar-spelers plaatsen zich daarmee voor het NK.



Last but not least groep C waar een mooi rondtoernooi gespeeld werd. WvM leverde  liefst 8 van de 14 deelnemers. Ook hier werden uitstekende prestaties geleverd. Koert Meuleman en Gert Brink speelden sterk en behaalden een verdienstelijke tweede en derde plaats, die plaatsing voor het NK opleverde. De grootste verrassing was misschien wel de vierde plaats voor de nog niet zo lang dammende Frank Schippers. Gezien de groeicurve van Schippers is een verrassende prestatie op het NK zeker niet uitgesloten.



Toernooidirecteur Gert Brink reikte vlak na vieren de prijzen uit. De organiserende vereniging kan terugkijken op een geslaagd toernooi.