Verzwakt eerste team strijdend onderuit

 20 februari 2022

Na een winterstop – die door de coronamaatregelen wat langer duurde dan gehoopt – speelden de dammers van Witte van Moort op 5 februari tegen Denk en Zet Culemborg. De Gelderse formatie kan heel sterk opkomen maar heeft soms ook te maken met personeelstekort. Deze zaterdag kwam Culemborg echter sterk op terwijl Westerhaar maar liefst vier invallers nodig had. Over de hele linie gezien had Culemborg dan ook een behoorlijk ratingoverwicht.

Er waren echter wel enkele kansborden voor Westerhaar en het was ook al snel raak. Bert Aalberts stond al overwegend toen Haitze Meurs ernstig de fout inging. Aalberts kwam twee schijven voor en zo stond het na een dik uur dammen al 2-0 voor Westerhaar. Culemborg kwam vervolgens weer op gelijke hoogte doordat Niek Kloppenburg in een lastige partij uiteindelijk werd weggedrukt door Bas Messemaker. Na een tweetal remises (Twiest tegen Ruesink en De Leeuw in een interessante partij tegen De Voogd) kwamen de Culemborgers op curieuze manier op voorsprong. Yuen Wong leek bezig aan een sterke aanvalspartij maar vergat in contactloze stand de zetcontrole. Zijn tegenstander Paul Oudshoorn sloeg toe middels damgeven en het resterende eindspel was hopeloos voor Wong.

Met een 4-6 achterstand kwamen er twee plezierige remises binnen. Zo wist Herman Hilberink de sterke grootmeester Pim Meurs in klassiek op afstand te houden en bleef invaller Gerwin Mollink keurig op de been tegen Pieter Steijlen. Helaas werd de wedstrijd toen beslist door twee nederlagen op rij. Invaller Theo Leoné hield het in een lastige partij lang vol tegen Tjeerd Harmsma maar moest uiteindelijk toch de vlag strijken. Ook Peter Hoopman ging onderuit, en wel tegen de Afrikaanse grootmeester Jean-Marc Ndjofang. In een interessante partij sloeg de aanval van de Kameroener uiteindelijk door. Jan van Dijk verzorgde vervolgens het slotakkoord in een erg mooie partij. Tegen het grote talent Simon Harmsma kreeg Van Dijk de gewenste spanningen op het bord. Harmsma wist in tijdnood lang de goede zetten te vinden maar uiteindelijk wist Van Dijk zich naar een erg gunstig eindspel te rommelen wat hij in een keurige winst omzette.

Eindstand 8-12. Over twee weken nemen de Westerhaarders het in Wageningen op tegen WSDV.