Eerste team verpulvert Achterhoekers

17 februari 2020


In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen mocht het eerste team het opnemen tegen Dammers uit Oost. De Doetinchemmers bungelen onderaan de ereklasse en deze wedstrijd was hun laatste strohalm. Voor de Westerhaarders was de kans op een nacompetitiewedstrijd vooral theoretisch van aard – een zege was vooral gewenst om het blazoen wat op te poetsen.

De opening van het duel was nog rustig. Tegen DUO-topscorer Leopold Sekongo speelde Gil Salome een prima wedstrijd die al snel in remise eindigde. Toen begon het schuttersfeest. Na een partij in vertrouwde drukstijl bleek het door Marino Barkel opgebouwde voordeel voldoende om Hans Rinner te kloppen. Een fraaie zege werd door Jan van Dijk geboekt. Tegenstander Gerrit Wassink had aanvankelijk het beste van het spel, maar na een onnauwkeurigheid greep Van Dijk de macht. Wassink moest offeren en werd uiteindelijk op een vernietigende rondslag getrakteerd. Odin Mol kreeg met zijn kenmerkende aanvallende stijl flink voordeel tegen Coen Donders. Door een tactische fout van de Achterhoeker won Mol de partij snel. Andrej Kalmakov stelde ook bepaald niet teleur. Tegen de jonge Tom Rinner dicteerde de Russische grootmeester het spel en won hij uiteindelijk op fraaie positionele wijze. Voorts kwam Yuen Wong niet voorbij de degelijke Henk Hoekman.

Met de 10-2 tussenstand was het alleen nog maar de vraag hoe groot de overwinning zou uitpakken. In de laatste vier duels was het krachtsverschil niet zo groot en lagen nog enkele DUO-punten wel voor de hand. Maarhet in de vorige negen wedstrijden over het algemeen eerder tegen zat dan mee, viel vandaag werkelijk alles de kant van WvM op: DUO pakte geen punt meer.. Herman Hilberink speelde vanaf het middenspel positioneel ijzersterk tegen Gep Leeflang en boekte een prima overwinning. Ook Peter Hoopman kwam tot een overwinning. Tegenstander Bert Woolschot was niet bang uitgevallen en koos voor een centrumaanval. Hoopman speelde de aanval sterk tegen en won de partij dan ook. Bert Aalberts speelde een drukpartij tegen Dinant Spieker. Ondanks het voordeel stond het 4-om-3 eindspel remise, maar nadat Spieker een schijf de verkeerde kant op dirigeerde kon Aalberts opstomen naar een tweede en derde dam. Het slotstuk was voor Gerbrand Hessing. Tegen de sterke Jochem Zweerink ontstond een interessante partij waarbij Hessing goed op moest passen zijn voorpost te behouden. Toen dat gelukt was werd de aanval sterker en sterker waarna Zweerink zich uiteindelijk gewonnen moest geven.

Door deze overwinning staan de Westerhaarders momenteel op de zesde plek in de ereklasse. Bij een goed resultaat op schrikkeldag in Tilburg zal dit ook de eindpositie worden.