WvM 2 – Damkring Emmeloord 11-9


18 januari 2020

De teamleider had voor deze middag een avontuurlijke opstelling bedacht. De spelers werden opgesteld naar behaalde bordpunten. Dit bleek aan het eind van de middag een succesvolle strategie, alhoewel hier en daar stevig werd misgetast.

De eerste die de mist in ging was René Schippers. Hij speelde een Rozenburg tegen de jeugdige Matheo Boxum. In zijn enthousiasme dacht René een dam te behalen. Alhoewel dit met verlies van materiaal had gekund vergat hij te tellen en eveneens de dam te nemen. Geblunder van de hoogste orde, waarna hij binnen het uur opgaf (0-2), zijn jeugdige tegenstander verrijkte met 40 ratingpunten en het hazenpad koos.
Vervolgens wist Edwin Twiest het ratingverschil in winst om te zetten (2-2). Zijn tegenstander overzag in een mindere stand een damdreiging en gaf na de uitvoering direct op.
Emmeloord kwam weer op voorsprong door Jacob Post.  In een klassieke stelling vergat Alex Noppers de zaak gesloten te houden. Toen zijn tegenstander een voorpost plaatste ging het van kwaad tot erger en liep hij in uiteindelijk in een combinatie naar dam en verloor (2-4).
In een laveerpartij waarin de stukken van het bord rolden speelde Gerwin Mollink remise tegen de nestor van Emmeloord, Cor Koene (3-5). Mogelijk kreeg Gerwin nog een klein kansje, zijn tegenstander hield de stand echter netjes in evenwicht.
Theo Leoné speelde tegen IJsbrand Haven een sterke partij. Weliswaar eindigde deze in een gelijkspel (4-6) maar kansen waren aanwezig in zijn omsingeling. Door het juiste tegenspel wist IJsbrand binnen de veilige remisegrens te blijven.
Eddy Hilberink moest optreden tegen Marthy van Houtert en speelde in een kleurloze partij, waarin het evenwicht nimmer werd verbroken, remise (5-7).
De volgende remise was die tussen Jeffrey Steen en Jan Snijder (6-8). Op het eind leek het toch nog even spannend te worden, echter Jeffrey hield het hoofd koel.
Het venijn zat in de staart. Jan Schippers speelde een sterke partij tegen Arnold Scharft en wist zijn voordeel langzaam uit te breiden. Uiteindelijk verloor zijn tegenstander de controle en moest opgeven. Hierdoor kwamen wij weer op gelijke hoogte ( 8-8).
Aan bord één wist Niek Kloppenburg zijn tegenstander Teun Snoek niet te verschalken. Wellicht had zijn tegenstander in het middenspel een betere voortzetting kunnen kiezen. Hij koos voor een vereenvoudiging naar klassiek spel waarna het duel in remise eindigde (9-9).
Nu waren alle ogen gericht op Tomasz Miksa. Hij wist de taaie Alex Boxum in het late middenspel voor moeilijke keuzes te plaatsen. In tijdnood nam deze niet de juiste voortzetting en verloor in een kansloos eindspel (11-9).

Door deze overwinning behield ons tweede haar koppositie met één punt voorsprong op Damclub Enschede. Met nog 3 wedstrijden te gaan, waarvan de volgende tegen damcombinatie Fryslân, is er nog volop zicht op de titel. Wel zal er uit een ander vaatje moeten worden getapt en mag van onderschatting geen sprake zijn.