Ruime zege voor eerste team


3 februari 2019

Na de zeperd tegen Hoogeveen (10-10) en de verloren wedstrijd tegen titelpretendent Hijken DTC (zeven remises en drie nederlagen verklaren de 7-13 nederlaag) kon het eerste team zaterdag 2 februari revanche nemen. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen was CTD Arnhem de tegenstander. Na een winterse rit arriveerden de dammers veilig in de Gelderse hoofdstad en konden de opstellingen uitgewisseld worden. Beide teams waren op oorlogssterkte, waarbij Westerhaar toch wel favoriet leek.

Het duurde niet lang voordat het eerste wapengekletter plaatsvond. Peter Hoopman was vandaag in een tactische bui en dat ging ten koste van Rik Twilhaar. Na een verscholen damzetje met schijfwinst werd de partij in stijl afgesloten met een thematisch dubbeloffer en stond Westerhaar voor. Ook de tweede partij viel de goede kant op. In zijn kenmerkende stijl boekte Marino Barkel flink terreinvoordeel. Peter Kort probeerde zich nog te handhaven maar de aanvalsgolven werden hem uiteindelijk toch te machtig.

Na deze voltreffers werd er even pas op de plaats gemaakt. De kopmannen van beide clubs waren aan elkaar gekoppeld en dat leverde een klassieke partij op. Zowel Vadim Virny als Frerik Andriessen kwam daarbij niet tot beslissend voordeel: remise. Ook Yuen Wong haalde een gelijkspel. Tegen de degelijke Joost Hooijberg probeerde hij het wel maar tot kansen leidde dat niet. De vijfde uitslag was ook een remise en die werd geboekt door Gerbrand Hessing. In een spannende partij met Erik van de Weerdhof had Hessing de mooiere stand terwijl de CTD-speler op het centrum kon bogen. Zo de partij ging eindigde het in een gelijkwaardig eindspel.Met de 3-7 voorsprong zag het er goed uit, maar gezien de nog lopende partijen was winst geen abc’tje. Zo kwam Bert Aalberts prima uit de opening, maar na een weinig doortastend middenspel kwam tegenstander Hin Wong gevaarlijk opzetten. Aalberts verdedigde zich correct waarna remise logisch leek. Wong speelde het eindspel echter niet handig en na een black-out ging Aalberts zelfs met beide punten aan de haal. Na deze meevaller was het alleen nog maar de vraag wie de winnende punten ging binnenhalen. Die eer viel Gil Salomé te beurt. Na een rustige opening kreeg Salomé in het middenspel via een breekactie de overhand. Opponent Niek Smeitink verdedigde zich niet afdoende waarna Salomé alle aanvalsvelden wist te pakken. In het eindspel wist Salomé snel af te wikkelen naar winst. Een mooie opsteker voor Gil en natuurlijk voor het team zelf dat nu met 3-11 voorstond.

In de laatste drie partijen kon dus aan het bordsaldo gewerkt worden. De koppeling Jan van Dijk-Henk Grotenhuis ten Harkel beloofde flink spektakel. Van Dijk speelde echter een rustige partij en probeerde deze keer positioneel zijn slag te slaan. Hij wist zijn tegenstander behoorlijk naar de kant te drukken maar Grotenhuis ten Harkel knokte zich naar een eindspel wat uiteindelijk in remise verzandde. De partij tussen Odin Mol en Bart Terwel had een bizar verloop. Na de Tsjegolev-opening had Mol het terreinoverwicht maar Terwel de mooiere stand. Het laatste bleek zwaarder te wegen en Mol leek op een nederlaag af te stevenen. Terwel miste echter de winst en liet zich in het eindspel zelfs nog de remise-kaas van het brood eten. Het Arnhems venijn zat vandaag in de staart en dat ging ten koste van Herman Hilberink. Hilberink probeerde te profiteren van een volle lange vleugel van Thijs Gerritsen maar die vleugel kwam uiteindelijk prima in het spel. Hilberink kwam niet onder de druk vandaan, knokte zich nog verdienstelijk naar een eindspel wat uiteindelijk wel verloor.

De 6-14 overwinning was daarmee een feit. Op de ranglijst vindt het eerste team zichzelf terug op de vijfde plaats, waar het ongetwijfeld ook zal eindigen. Over twee weken ontvangt het eerste team in de laatste wedstrijd van het seizoen Van Stigt Thans uit Schiedam.