Witte van Moort haalt uit tegen Gouda!

15 oktober 2018


In een wedstrijd met een paar opmerkelijke incidenten werd het maar liefst 15-5!

Op voorhand leek de uitwedstrijd tegen Damlust Gouda, mede door de afwezigheid van topper Vadim Wirny (Worldcup wedstrijd in Israël), een zeer zware opgave te worden. Bij Gouda ontbraken echter de basisspelers Ben Provoost, Friso Fennema en Teun v.d. Krol . De laatste had op de ochtend van de wedstrijd een ongelukje gehad en moest naar de eerste hulp. Bert Aalberts was de gelukkige en kreeg nu invaller Jan Commandeur als tegenstander. Voor deze was de ereklasse duidelijk een niveau te hoog. Op de 13e zet greep hij mis en kon Bert eenvoudig naar dam combineren. Een snelle 2-0 voorsprong.

Odin Mol had ook een makkelijke middag. Na een sterke opening kwam er een degelijke aanval op het bord. Erik Hoogendoorn stak veel tijd in het vinden van tegenspel maar kon niet echt een plan vinden. Met nog minder dan 1 minuut op de klok blunderde hij ook en volgde een lichte combinatie met direct winst. 4-0.

Inmiddels stonden er een aantal interessante standen op de borden en was de overwinning zeker nog niet binnen. Yuen en Jan hadden geen gemakkelijke stand en de toppers Prosman en van IJzendoorn moeten ook nog afgestopt worden. Edwin Twiest mocht het opnemen tegen Martijn van IJzendoorn en ging gewoon lekker in de aanval. Martijn trok de trukendoos nog wel open maar nadat Edwin handig alle valstrikken had ontweken was een gelijkwaardige remise het verdiende resultaat. 5-1.

Gil Salome leek na een aardige opening toch voordeel te krijgen maar André Venema verdedigde zich taai. 6-2. Yuen Wong had het zeer lastig tegen Sven Winkel. Met een sterk centrum en doorbraakmogelijkheden leek de stand gewonnen voor Sven maar met inventief verdedigen kon Yuen toch nog een puntje noteren. 7-3.

Daarna kwam de Westerhaarse machine weer op gang. Peter Hoopman stond de hele partij iets beter maar de partij leek in remise te eindigen. Leek, want Peter had nog een fraaie truc waarmee de partij direct uit was. 9-3. Ook Herman Hilberink trad aan tegen een invaller, Arie de Bruijn. Herman had de hele partij duidelijk voordeel en na enkele krachtzetten won hij ook een schijf. Arie knokte lang door maar het eindspel werd door Herman overtuigend in winst omgezet. 11-3.
De partij tussen Gerbrand Hessing en Erno Prosman was het spektakel stuk van de dag. De opening was voor Erno wat Gerbrand al zeer veel tijd kostte en een slechte stand. Toen Gerbrand, in tijdnood, even een sanitaire stop maakte koos Erno te gehaast voor een aanvallende zet. Hij schrok van zijn blunder en verplaatste, na het indrukken van de klok, de schijf naar een veilig veld. Odin Mol zag het gebeuren en vroeg aan Erno wat hij aan het doen was. Erno zag zijn fout in en zette de schijf weer terug. Groot was de ontzetting toen Gerbrand terug kwam en meteen zette waardoor hij een winnende combinatie mistte! Hier kwam Erno met de schrik vrij.
Hiermee was het nog niet gedaan. In het eindspel ging de telefoon van Erno af. Nadat Gerbrand de arbiter hierop attendeerde reageerde deze met “Nou en?”. Waar het vorig seizoen nog een directe nederlaag tot gevolg zou hebben geldt deze regel nu pas na een waarschuwing. Maar ook daar leek de arbiter niet van op de hoogte.
Gerbrand liet zich niet van de wijs brengen en haalde op eigen kracht alsnog het dik verdiende punt binnen en scoorde zo een blauwe notering! 12-4.Hans Vermin speelde wederom een sterke partij. Hij kreeg het echter net niet rond tegen Richard Mooser en moest in een teleurstellende remise berusten. 13-5.
Het slotakkoord was voor Jan van Dijk. Na een totaal mislukte opening was zijn stand een ruïne en zat Jan hoofdschuddend achter het bord. Langzamerhand werd het toch nog spannend en met de zet namen de kansen van Jan toe. Na in het eindspel diverse remises te hebben gemist was Harry Clasquin de draad kwijt en gaf onthutst op. Hiermee kwam de eindstand op 15-5 gingen de Westerhaarders lachend naar de Mac!