Eerste team opent met zege


16 september 2018

Na een lange zomerstop is afgelopen zaterdag 15 september de nationale clubcompetitie weer van start gegaan. Voor het eerste team stond de verre uitwedstrijd met het tweede team van landskampioen Van Stigt Thans uit Schiedam op de rol. Dit team werd vorig jaar overtuigend kampioen in de hoofdklasse en dus mag Schiedam het dit jaar met twee teams op het hoogste niveau proberen. Ondanks dat het tweede van Schiedam een heel behoorlijk team is was de opdracht voor WvM duidelijk: winnen.

De eerste klap is een daalder waard en gelukkig viel het muntje de kant van WvM op. Odin Mol had voortdurend het initiatief al was het voordeel bescheiden van aard. Na een positionele fout van Guido van den Berg ging het echter als een trein en snel daarna zette Mol de Westerhaarse formatie op voorsprong. Ondertussen was Jan van Dijk onverweacht in zwaar weer gekomen. Na een sterke opening en middenspel had de Friese speler zijn opponent zowel op bord als klok in de tang. Een zeldzame tactische misser van Van Dijk stelde Peter van der Stap echter in de gelegenheid om naar een erg kansrijk eindspel te combineren. Mogelijk zette de Schiedammer niet op zijn sterkst voort waarna Van Dijk ontsnapte met een punt. Bert Aalberts nam het op tegen de Kameroense topspeler Thomy Mbongo. Nadelig klassiek spel hing lange tijd als een zwaard van Damocles boven het bord maar Aalberts hield de stand open en haalde de remise binnen.

De voorsprong werd toen uitgebreid naar twee winstpartijen. Supersub Hans Vermin had het Haagse toptalent Emre Hageman te bestrijden. Na een interessante opening kreeg Vermin een aanval aangeboden die hij met alle liefde wilde spelen. Zijn opponent kwam niet tot acceptabel tegenspel en Vermin incasseerde de twee punten. Yuen Wong had ondertussen wat voordeel opgebouwd tegen Edwin de Jager maar die laatste verdedigde zich correct waarna het naar remise liep. Ook remise was er voor Vadim Virny die in het klassieke spel heel weinig voor elkaar kreeg tegen Dirk van Schaik.

Plotseling scoorde Schiedam tegen. Na een degelijke opening leek er voor Herman Hilberink weinig aan de hand tegen de sterke Christian Niami. Hilberink besloot echter een dubieuze afruil te nemen waarna zijn stand los zand werd. Niami wist er wel raad mee en won de partij. Peter Hoopman wist na een heel lange laveerfase een voordelig eindspel af te dwingen. Zijn tegenstander Geert Prinsen kon er geen remise meer uit halen waarna de marge weer op twee partijen stond.

Peter Hoopman had een ijzersterke comeback met een mooi overwinning!
Gil Salome haalde het winnende punt binnen. Na een interessante Roozenburg-opening werd het spel vlakker en de remise die er uiteindelijk kwam was gelijkwaardig. Gerbrand Hessing sloot de rijen met een remise en hij deed dat met de hakken over de sloot. In het late middenspel had zijn tegenstander Cheick Maurice Ndione een schijfje gesnoept maar of Ndione daadwerkelijk gewonnen heeft gestaan is de vraag. In de partij kwam Hessing er mee weg en daarmee kreeg de overwinning zelfs nog een comfortabel karakter: 8-12. Over twee weken ontvangen de Westerhaarders in eigen huis Dammend Tilburg.