Titeldroom eerste team spat uiteen

5 februari 2018

De tiende ronde van de clubcompetitie bracht het eerste team naar Huissen. Deze wedstrijd mag met recht een damklassieker genoemd worden. Om de titelkansen levend te houden was het nodig om beide wedstrijdpunten te pakken. Ondanks dat Huissen dit jaar wat lager staat op de ranglijst blijft het een solide team met flink scorend vermogen. Voor de Westerhaarse dammers was het dan ook zaak om elke kans aan te grijpen.

Kansen waren er niet voor Vadim Virny, die tegen collega-grootmeester Guntis Valneris naar een snelle puntendeling schoof. Enigszins uit het niets kwam Edwin Twiest tot een overwinning. Hij kreeg tegen de immer solide opererende Maarten Linssen enig voordeel en verkreeg uiteindelijk gunstig klassiek. In lastige stand ging Linssen combinatief in de fout waarna Twiest de punten incasseerde. Jan van Dijk leek op voorhand een pittig middagje te krijgen tegen de sterke Gerard Jansen. De rustige opening die Van Dijk speelde werkte als een rode lap op een stier: Jansen stoof naar voren maar verstrikte zich daarmee in het combinatieweb dat Van Dijk voor hem had gespannen. Een sensationele overwinning waarmee Westerhaar een 5-1 voorsprong had gepakt.


Gil Salome nam het op tegen de bekende damtrainer Johan Krajenbrink. Het klassieke spel kent voor beide spelers weinig geheimen waardoor de balans bewaard bleef.  Toen brak er een fase vol Westerhaarse rampspoed aan. Allereerst moest Gerbrand Hessing na een minder geslaagde opening spitsroeden lopen tegen de snel spelende Geert van Aalten. Hessing kwam niet meer tot een serieuze verdediging en moest de punten aan zijn tegenstander laten. Marino Barkel kwam vervolgens niet langs Joost Hendriksen. Enigszins teleurstellend omdat Barkel bezig was aan een goede omsingeling. Wellicht speelde hij niet de meest kansrijke zet waarna de partij remise liep.

Huissen kwam zelfs weer op gelijke hoogte doordat Herman Hilberink het niet kon bolwerken tegen Jos Stokkel. Hilberink had waarschijnlijk al snel spijt dat hij zich in de hekstelling liet nemen want in het complexe speltype raakte hij de weg kwijt, zodat Stokkel een schijfje kon consumeren. Hilberink vocht door maar kon de nederlaag niet vermijden. De Westerhaarse hoop was gevestigd op Odin Mol, die Fred de Koning na een hele lange aanloop in een klassiek keurslijf wist te persen. Helaas wist Mol niet de remisemarge te doorbreken.

Hoewel Westerhaar moest winnen leek 10-10 het hoogst haalbare gezien de situatie op de laatste twee borden. Yuen Wong speelde een interessante partij tegen Jasper Lemmen. Laatstgenoemde had een hoge randschijf en wist in het middenspel heerschappij over het centrum te krijgen. Het was dus verdedigen voor Wong maar dat deed de speler uit Borne met verve: remise. Tot slot speelde Bert Aalberts tegen de Huissense kopman Alexander Baliakin. Nadat Aalberts met tempoachterstand klassiek in ging leek het er redelijk goed uit te zien. Baliakin rekende zich echter naar een kansrijk afspel en Aalberts moest op zijn tellen letten. Waar het tijdens een eerdere editie van Huissen-Westerhaar nog mis ging in deze stand wist Aalberts wel de juiste zet te vinden: remise.

De eindstand werd daarmee 10-10. Extra zuur omdat even later bleek dat Hijken haar laatste kans had gepakt door te winnen van Schiedam. Westerhaar had met een zege nog op een barrage kunnen afstevenen. Wel is de Westerhaarse formatie nu al zeker van een plaats in de top drie, wat al een uitstekend resultaat genoemd kan worden.