Marino Barkel plaatst zich voor NK dammen 2017

27 februari 2017

In de laatste ronde van de halve finale NK was er nog niks beslist, de drie WvM spelers hadden allen een kans om zich te plaatsen voor de NK finale. Het beloofde dan ook een zenuwslopende ronde te worden.
Barkel had van de drie WvM-spelers de beste papieren om zich te plaatsen voor de NK finale en dat maakte hij ook waar. In de laatste ronde remiseerde Barkel tegen Anton van Berkel. Barkel nam bewust geen risico, wetende dat hijzelf genoeg had aan remise en stuurde aan op klassiek. In het klassieke spel werd het evenwicht niet gebroken en zodoende plaatste Barkel zich voor de 8e keer  voor de NK finale die dit jaar in Urk wordt gehouden.

De meeste spanning van de drie WvM spelers zat bij Gerbrand Hessing. Hessing bezette voorafgaand de 2e plek die hij samen deelde met Waldo Aliar. Hessing had vooraf uitgezocht welke scenario’s er waren om zich te plaatsen voor de NK finale. Uiteraard was zelf winnen het beste scenario, maar dan moest er wel gewonnen van Leopold Sekongo. Het onderlinge resultaat tegen Sekongo spreekt echter niet in het voordeel van Hessing, maar de behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zo was zaterdag het geval. Hessing probeerde in het begin het initiatief te pakken, maar Sekongo stak daar een stokje voor. Na een wederzijdse afwikkeling werd duidelijk dat het remise werd. Omdat concurrent Waldo Aliar ook remise speelde, moest een barrage bepalen wie er naar de NK finale zou gaan. Er werden twee partijen gespeeld en in de eerste partij had Hessing de genadeklap kunnen uitdelen. Hessing kwam zeer voordelig uit de opening en in het late middenspel had hij toe kunnen slaan, maar maakte een rekenfout en kwam in het eindspel nadeliger te staan en moest berusten in remise. In de tweede partij pakte Hessing vanaf het begin de aanval en nam veel risico. Dat pakte verkeerd uit en kwam later met een volle vleugel te staan. Mede door fouten van Aliar, haalde Hessing nog een 5 om 2 eindspel, maar dat werd hem te veel. Gedesillusioneerd verliet Hessing de halve finales.
Tot slot had Yuen Wong een kleine kans om zich te plaatsen. Het was een schier onmogelijke opgave, Wong was afhankelijk van twee andere borden en moest hij zelf winnen van Wouter Sipma. In de partij ging Wong er vol voor, maar kwam later na een grote afwikkeling nadelig te staan. Uiteindelijk sleepte Wong een remise uit het vuur. 

Marino Barkel in zijn partij tegen Anton van Berkel