Jan Groenendijk herovert jeugddamtitel

5 mei 2014

De 15-jarige Jan Groenendijk uit Wageningen heeft in Westerhaar de NK damtitel bij de junioren herovert op Martijn van IJzendoorn. Beide matadoren eindigden qua puntenaantal op een gedeelde eerste plaats maar op grond van het aantal plus remises werd Jan gekroond als kampioen.
Damclub Denk en Zet/WvM organiseerde voor de 35e maal in successie het NK dammen voor junioren en opnieuw kan men spreken van een groot succes. De partijen dit toernooi lagen op een hoog niveau, er was tot en met de laatste ronde spanning over wie er met de titel van door ging en ook voor de overige plaatsen in het klassement wel fel gestreden i.v.m. de te vergeven plaatsen op het EK en WK bij zowel de junioren als de aspiranten, Arbiter Hans Lucassen had de zaken uitstekend voor elkaar en alle partijen waren live op internet te volgen daar er gespeeld werd op elektronische damborden.
Al in de eerste ronde nam titelverdediger en torenhoge favoriet Martijn van IJzendoorn uit Wateringen de leiding en behield deze tot de laatste ronde. Alleen Jan Groenendijk kon de favoriet volgen ondanks dat hij enkele partijen met voordeel zag verzanden in een zogenaamde plus remise. Uiteindelijk zouden deze partijen de beslissing in dit kampioenschap brengen daar Jan Groenendijk in de laatste ronde Wouter Wolff versloeg en dat de aanval van Martijn van IJzendoorn stuk liep op de verdediging van Pepijn van den Brink. Hierdoor eindigden beide toppers gelijk in puntenaantal en gaven de plus remises de doorslag ten gunste van Jan Groenendijk.

V.l.n.r: 2de plaats: Martijn Van IJzendoorn, Kampioen: Jan Groenendijk,
3de plaats: Pepijn Van den Brink
Tijdens de sluiting sprak wethouder H.Visser van de gemeente Twenterand lovende woorden over zowel de organisatie als de dammers, Hij heeft inmiddels een heel andere kijk gekregen op de damsport waar meer bij komt kijken dan alleen maar een paar schijven te verschuiven. De technisch directeur van de KNDB, Johan Krajenbrink, memoreerde de heer Johan Huls, welke het NK voor junioren naar Westerhaar had gebracht in de tijd dat hij als jeugdspelers ook enkele malen aan dit kampioenschap in Westerhaar had deelgenomen. Hij prees de nog altijd perfecte organisatie en de fantastische sfeer tijdens dit toernooi. Ook vond hij het niveau van de spelers zeer goed. De wereld damtopper Roel Boomstra reikte met een toepasselijk woord de prijzen uit en hij memoreerde de jaren dat hij deelnam aan dit kampioenschap in Westerhaar. Hij erkende dat hij elk jaar het toernooi nog op de voet volgde en als de agenda het toeliet dat hij ook lijfelijk bij het toernooi aanwezig was.
Jeugdvoorzitter Johan van Dijk had het laatste woord en bedankte een ieder , zowel organisatie, gastgezinnen als begeleiders voor de inzet om ook dit toernooi weer een ongelofelijk succes te maken waar men trots op kan zijn.
Ook het komende jaar zal de Westerhaarse damvereniging weer gastheer zijn voor het NK dammen voor junioren 2015.

Eindstand NK dammen voor junioren 2014:
Jan Groenendijk/Wageningen  9-13 (3-0), 2. Martin van IJzendoorn/Wateringen  (0-0), 3. Pepijn van den Brink/Huissen  (0-0), 4. Rick Hakvoort/Wezep  9-10 (0-1), 5. Jitse Slump/Heerlen  9-9  (0-1), 6. Wouter Wolff/Groningen  9-8 (0-0), 7. Jan van der Star/Biddinghuizen  9-7  (1-0), 8. Pim Arts/Dordrecht  9-7 (0-0), 9. Ali Fthalla/Alphen aan den Rijn  9-7 (0-3) en 10. Jannes Kromhout  9-6 (2-1).