Schuttersfeestje op de Veluwe

7 januari 2013

Zaterdag 5 januari 2013 stond de belangrijke ontmoeting met Eye-T Webdesign uit Wapenveld op het programma. De Veluwenaren stonden een punt boven het tweede, dus een overwinning was zeer gewenst om ze in te halen.  Teamleider Gerwin Mollink had speciaal voor deze gelegenheid een alfabetische opstelling uit de hoed getoverd. Na een vrij korte rit arriveerden we op de mooie locatie ‘De Rots’. Na het uitwisselen van de opstellingen kon de wedstrijd beginnen.

Leonie de Graag opende het bal. Aan bord twee trof zij Harry Beekman. Leonie probeerde eens het halfopen-klassiek en had daar na pakweg anderhalf uur al succes mee:  Beekman overzag een lichte combinatie en kon de partij nog wel rekken, maar niet redden (0-2). Jeroen Schokker trof in Maikel van den Esker een oude bekende. Er ontstond een onduidelijk spelbeeld, maar Van den Esker gebruikte veel meer tijd en liep daardoor in een damcombinatie. Het eindspel was eenvoudig gewonnen voor Schokker (0-4).

Vervolgens kwam er wat zand in de machine. Jeffrey Steen leek in rap tempo naar remise te schuiven tegen Gerard Blok, maar trapte toen in een eenvoudige combinatie en kon direct opgeven (2-4). Eddie Hilberink trof de sterke Henk Mostert Azn. Hilberink nam in deze partij de leiding en sloeg in tijdnood de aanhoudende remiseaanboden van Mostert van de hand. Hij kreeg  gelijk want Mostert kon al snel opgeven (2-6).

Debutant in het tweede Jan van Olst had in Henk Mostert Jzn een wat makkelijkere tegenstander. Van Olst voerde de druk stevig op en Mostert kon in een dunne stand alle schijven gaan weggeven (2-8). Niek Kloppenburg trof de taaie Freek Jongerman. Kloppenburg had de hele partij wel de leiding, maar keek na de tijdscontrole toch tegen een remisestand aan. Jongerman ging echter met voldoende tijd in de fout en de partij ging daardoor alsnog naar Kloppenburg (2-10)

Gerwin Mollink speelde tegen Albert Lusink een gewaagde hekstellingopening. Mollink leek beter uit de opening gekomen, maar de bordjes werden later danig verhangen en Lusink won dan ook geforceerd een schijf. Mollink had echter goed gezien dat dit remise zou lopen en haalde dat resultaat dan ook (3-11).  Bert Aalberts had tegen jeugdleider Erik Bakker een goede aanval, die door Bakker van het bord werd geruild met wat voordeel voor Aalberts. Het nadeel voor Bakker leek –mede door slecht opbouwen van Aalberts- mee te vallen, maar op de vijftigste zet maakte hij de beslissende fout (3-13).

Alex Noppers speelde tegen kopvrouw Alie Beekman klassiek. Een weinig verstandige keus zo bleek, want Beekman nam de touwtjes stevig in handen en dwong schijfwinst af. Noppers had geen tegenspel meer en kon opgeven (5-13). Tenslotte was Peter Hoopman nog bezig tegen Jan Lammers. Na een abstracte partij had Hoopman toch nog wat voordeel gekregen. Het leek nog een lange middag te worden, maar Lammers kon met een afruil direct remise afdwingen (6-14)