Gerbrand Hessing pakt vijfde Overijsselse damtitel

20 mei 2012

De afgelopen weken werd er in het clubgebouw van landskampioen Witte van Moort gestreden om het persoonlijke kampioenschap van de provincie Overijssel. 

In de hoofdklasse waren twee deelnemers actief, te weten Gerbrand Hessing en Gerwin Mollink. Het toernooi werd in Matchvorm in een onderlinge confrontatie van vier wedstrijden afgewerkt. In de eerste twee partijen kende Mollink geen problemen en speelde eenvoudig naar remise. De derde partij kon Hessing afwerken naar winst, echter koos hij niet de juiste variant waardoor de partij alsnog in remise eindigde. Op de laatste speeldag bracht Hessing Mollink wederom in grote problemen. Na eerst een schijf te moeten offeren gooide Mollink even later definitief de handdoek in de ring. Hessing kon zo zijn vijfde Overijsselse damtitel bij de senioren aan zijn palmares toevoegen. 

Gerbrand Hessing voor de 5de maal kampioen van Overijssel

In de tweede klasse waren 12 aanmeldingen. Hier werd een toernooi gespeeld volgens zeven ronden Zwitsers. Tijdens het toernooi moesten twee deelnemers vanwege ziekte afhaken. Hiermee werd het toernooi gedevalueerd. Op de laatste speeldag waren er nog twee kandidaten voor de titel, Peter van der Velden van Damclub Zoranet Zwolle en Ronald Keijzer van EDC Enschede. Beide spelers hadden hetzelfde aantal punten maar Keijzer had een betere weerstand. De laatste ronde zou dus gaan bepalen wie zich kampioen mocht gaan noemen. Keijzer nam het op tegen Roelof Schippers uitkomend voor Witte van Moort. Keijzer besloot er geen gras over te laten groeien en drukte zijn tegenstander in het nauw wat hem uiteindelijk in het eindspel de overwinning opleverde. Met deze overwinning op zak mocht Keijzer zich kronen tot de kampioen. Van der Velden kwam in zijn partij tegen Jeffrey Steen nog wel tot winst en eindigde ook op 12 punten maar hij moest zich tevreden stellen met een tweede plaats op basis  van weerstandspunten. De derde plaats was voor Ludwig Munnik, ook van EDC Enschede, die in een onderling duel voor de derde plaats de lokale verrassing van het toernooi, Koert Meuleman, achter zich wist te houden.