Jeugd


Basisscholieren stralen tijdens schooldamfestijn Provincie Overijssel

26 februari 2023

Niet de zon was het die straalde op woensdag 22 februari. Het bleek namelijk nog een week wachten te zijn op het winterzonnetje dat door moest komen. Des te meer waren het de elf teams die meespeelden en straalden voor de eer van hun scholen tijdens de halve finale van het Provinciaal Schooldamkampioenschap voor pupillen van Overijssel.  De eer om dit feest te organiseren werd dit maal door de Provinciale Overijsselse Dam Bond (PODB) gegund aan damclub Witte van Moort. Gelijktijdig mocht in een ander deel van Overijssel in Wapenveld de andere halve finale worden gespeeld met achttien teams. 

De week ervoor gaf damclub Witte van Moort al het podium aan het Westerhaars schooldamkampioenschap.  Dus enkele leerlingen van de groepen zeven en acht uit Westerhaar hadden zich al kunnen voorbereiden voor deze halve finale.

Namens het bestuur van damclub Witte van Moort opende Frank Schippers het woord met een warm welkom aan alle aanwezigen en in het bijzonder aan de meegereisde ouders, juffen, meesters en andere belangstellenden. PODB bestuurslid Gert Brink, aanjager van de damsport en tevens oud Nederlands Kampioen categorie C,  lichtte nog eens enkele toernooispelregels toe, waarna iets na 13.30 uur met frisse moed in een volle speelzaal werd afgetrapt. In zeven rondes moest beslecht worden welke zes teams doorgingen naar de volgende ronde en finale volgens een Zwitsers toernooisysteem.

Wat het eerst opviel was de speelse houding van alle kids en het snelle lerend vermogen. Men bracht de spelregels opvallend goed in de praktijk en stond te trappelen om de punten af te snoepen van de andere scholen. Elke partij duurde maximaal vijftien minuten. Heel leuk om te zien hoe er ontspannen werd geschoven en er tevens toch wel wat ambitieuze jongens en meisjes te bemerken waren. 

Uiteindelijk werd bewaarheid dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het podium werd namelijk een Dedemsvaarts onderonsje. Op plek één met verve eindigde De Groen team 1 door slechts één keer gelijk te spelen en alle andere partijen te winnen. De tweede plek was voor De Groen team 2. Het podium werd gecomplementeerd door CBS de Ark.  Alle teams hadden zich, uit betrouwbare bron vernomen, tijdig laten bijscholen door eredivisiespeler Bert Aalberts, speler van het eerste team van Witte van Moort. 

Vanaf plek vier en met name In de middenmoot was het een stuk spannender en misschien daarom ook wel leuker! Maar liefst vijf teams deelden de zesde plaats met zes punten uit zeven wedstrijden. Hieronder ook de Westerhaarse kampioenen van de Fontein Oranjestraat. Helaas grepen ze niet op ‘weerstand’ het felbegeerde ticket voor de finale. Op onderling resultaat mocht de CNBS Windesheim uit Sibculo het laatste ticket op plek zes voor de finale binnenslepen. Zij gaven vrij snel na het toernooi te kennen zich ook te willen klaarstomen voor de finale door een extra les te nemen. De Westerhaarse eer werd gered door team CBS de Fontein Hoofdweg. Zij eindigden op een knappe vijfde plek! Tenslotte mag CNS Balkburg op een vierde plek zich gaan melden voor de finale. 

Wij wensen onze toppers van CBS de Hoofdweg alvast heel veel succes voor de finale op woensdag 22 maart op de prachtige locatie in Heerde. Een week daarvoor staat de finale van Overijssel voor de welpen op het programma. Wij wensen ook de deelnemende Westerhaarse teams die hieraan meedoen veel succes. Dus mocht u zich vervelen, komt u dan even een kijkje nemen om deze toppers aan te moedigen?


Schooldamtoernooi Westerhaarse scholen groot succes

19 februari 2023

Woensdag 15 februari was het dan zover. Eindelijk mochten de leerlingen van alle basisscholen in Westerhaar-Vriezenveensewijk weer de degens met elkaar kruisen. Damclub Witte van Moort was organisator van dit spektakel en Westerhaars onderonsje. 

Veel kids van CBS De Fontein Oranjestraat, CBS de Fontein Hoofdweg en OBS de Blokstoeke keken er van tevoren naar uit, dat bleek ook wel uit het enthousiasme tijdens het toernooi en de aanloop ernaartoe. Leuk overigens om ook te zien dat veel ouders en leerkrachten hun jeugd kwamen aanmoedigen! 

In de periode voor het toernooi hadden de leerlingen van alle drie de scholen van de groepen vijf tot en met acht met belangstelling deelgenomen aan een interactieve les, waarin de basisbeginselen van de damsport werden uitgelegd. Ook was er op elke school al een persoonlijk schooldamtoernooi georganiseerd, waaraan veel plezier werd beleefd en veel bekers konden worden uitgereikt. 

Na een korte herhaling van zetten, werden de enthousiastelingen in poules ingedeeld. Er was een onderscheid tussen welpen (groep vijf en zes) en pupillen (groep zeven en acht).  Er werd in een aantal rondes fel gestreden om de eerste plek, ook al werd erop gehamerd, dat meedoen belangrijker is dan winnen. 

Bij de pupillen was het de Fontein locatie Oranjestraat die de felbegeerde beker mee naar huis mocht nemen.  Bij de welpen was de eer dit maal voor de Fontein locatie Hoofdweg. In een spannende vierde ronde na de pauze, wisten zij de naaste concurrent Fontein Oranjestraat te verslaan en daarmee de titel veilig te stellen. De Blokstoeke gaf in een officiële reactie na het toernooi aan dat het gebrand was om volgend jaar één van de titels te willen veroveren.  

Het was weer mooi om trotse glimlachen en soms zelfs verwondering op het gezicht van de kinderen te zien als er mooie zetten worden uitgevoerd én kinderen hun felbegeerde beker in ontvangst nemen voor hun school. 

Damclub Witte van Moort wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het toernooi en de leerkrachten en ouders bedanken voor hun support. Wij wensen de Westerhaarse scholen alvast veel succes met de naderende halve finale voor het Provinciale Schooldammen. Deze staat op woensdagmiddag 22 februari op de agenda in Westerhaar. Dus mocht u zich vervelen, komt u dan even een kijkje nemen? 

Ben je enthousiast geworden? Voor de kids is er de kans om vrijblijvend en kosteloos langs te komen op de vrijdagavonden van 18.30 uur tot 19.30 uur. Volwassenen zijn elke donderdag vanaf 20.00 uur van harte welkom. Voor scholen die ook interesse hebben aan een dynamisch toernooi en kennismaking met de damsport, laat het ons gerust weten en neem contact met ons op.Schooldamtoernooi Damclub Witte van Moort bij OBS De Blokstoeke groot succes

22 januari 2023

Vrijdag 20 januari was het dan zover. Eindelijk mochten de leerlingen van de groepen vijf tot en met acht weer de degens met elkaar kruisen in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Veel kids van OBS De Blokstoeke keken er van tevoren naar uit, dat bleek ook wel uit het enthousiasme tijdens het toernooi en de aanloop ernaartoe. De week daarvoor hadden de leerlingen van de Westerhaarse school met belangstelling deelgenomen aan een interactieve les, waarin de basisbeginselen van de damsport werden uitgelegd door Gil Salomé en Frank Schippers.

Na een korte introductie en herhaling van de spelregels, werden de enthousiastelingen in poules ingedeeld. Er werd in drie rondes fel gestreden om de bovenste plekken in de poule, ook al werd erop gehamerd, dat meedoen belangrijker is dan winnen. Hoe gaaf is het dan om trotse glimlachen en soms zelfs verwondering op het gezicht van de kinderen te zien als er mooie zetten worden uitgevoerd én kinderen hun felbegeerde beker en medaille in ontvangst te zien nemen. En tevens is het mooi om te zien hoe kinderen na een tegenslagje van een verliespartij hun rug rechten en vol goede moed verder gaan. Als organisatie is het ook mooi om te zien en ervaren hoe goed de juffen doorgaans de klas onder controle hadden, waardoor het toernooi en het les geven vlekkeloos konden plaatsvinden. Groot compliment daarvoor. Ook dank en compliment voor de constructieve communicatie vanuit de damclub met de school. 

Als laatste willen we gebruik maken van de mogelijkheid om de gemeente Twenterand te bedanken voor de structurele steun die we mogen ervaren om actief de denksport in de breedte te blijven uitoefenen. Niet zonder reden, want een gezond stel hersenen verbetert het werkgeheugen, aandacht en het probleemoplossend vermogen voor zowel kids als volwassenen, aldus Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Damclub Witte van Moort wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit spektakel. Ben je enthousiast geworden? Voor de kids is er de kans om vrijblijvend en kosteloos langs te komen op de vrijdagavonden van 18.30 uur tot 19.30 uur. Volwassenen zijn donderdag vanaf 20.00 uur van harte welkom. Voor scholen/bedrijven die ook interesse hebben aan een dynamisch toernooi en kennismaking met de damsport, laat u het ons weten?
Schooldamtoernooien Damclub Witte van Moort groot succes 

8 december 2022

Woensdag 30 november was het dan zover. Eindelijk mochten een kleine honderd leerlingen weer de degens met elkaar kruisen in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Veel kids van CBS De Fontein Oranjestraat en ook CBS de Fontein Hoofdweg keken er van tevoren naar uit, dat bleek ook wel uit het enthousiasme tijdens het toernooi en de aanloop ernaartoe. Een aantal weken daarvoor hadden de leerlingen van beide scholen van de groepen 5 tot en met 8 met belangstelling deelgenomen aan een interactieve les, waarin de basisbeginselen van de damsport werden uitgelegd door Gil Salomé en Frank Schippers. 

Zoals gezegd was het de beurt, om maar in WK-voetbal termen te blijven, aan CBS de Fontein Oranjestraat, om op woensdag 30 november af te trappen. Na een korte herhaling van zetten, werden de enthousiastelingen in poules ingedeeld. Er werd in drie rondes fel gestreden om de bovenste plekken in de poule, ook al werd erop gehamerd, dat meedoen belangrijker is dan winnen. Vrijdag 2 december mocht de damorganisatie naar CBS de Fontein Hoofdweg afreizen. Ook hier werd hard gestreden om de bovenste plekken. Hoe gaaf is het dan om trotse glimlachen en soms zelfs verwondering op het gezicht van de kinderen te zien als er mooie zetten worden uitgevoerd én kinderen hun felbegeerde beker en medaille in ontvangst te zien nemen. 

Begin volgend jaar gaan we overigens naar OBS de Blokstoeke om het Westerhaarse scholenrondje af te maken. Als organisatie is het ook mooi om te zien en ervaren hoe goed de meesters en juffen doorgaans de klas onder controle hebben, waardoor beide toernooien vlekkeloos konden plaatsvinden. Groot compliment daarvoor. Ook dank en compliment voor de constructieve communicatie met beide scholen. Wij willen tevens gebruik maken van de mogelijkheid om de gemeente Twenterand te bedanken voor de structurele steun die we mogen ervaren om actief de denksport in de breedte te blijven uitoefenen. Niet zonder reden, want een gezond stel hersenen verbetert het werkgeheugen, aandacht en het probleemoplossend vermogen voor zowel kids als volwassenen, aldus Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. 

Damclub Witte van Moort wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit spektakel. Ben je enthousiast geworden? Voor de kids is er de kans om vrijblijvend en kosteloos langs te komen op de donderdagavonden van 18.30 uur tot 19.30 uur. Volwassenen zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom. Voor scholen die ook interesse hebben aan een dynamisch toernooi en kennismaking met de damsport, laat het ons gerust weten en neem contact met ons op.