NK Junioren vind voor de 45ste keer de weg naar damclub Witte Van Moort Westerhaar.

29-april 2024

Vandaag is de NK Junioren in Westerhaar van start gegaan waaronder 4 debutanten die hun damkennis mogen etaleren in het sterke deelnemersveld. Ze zullen ongetwijfeld vechten op het dambord en alles uit de kast halen wat ze in hun jonge verleden hebben geleerd. De tijd zal het leren op welke plek zij eindigen wanneer op zaterdag 04-mei-2024 de laatste kruitdampen zijn opgetrokken. Het beloofd een spannend toernooi te worden waarin de titelhouder Simon Harmsma vol aan de bak moet. Om zijn titel opnieuw te kunnen prolongeren zal hij o.a. de gebroeders Daniel en Matheo Boxum, Emre Hageman, Siebe Kortleven, Melvin Koullen, Roland Kreeft, Alexei Ovsyanko, Alex Poliakov en Sytze Spijker van zich af moeten houden en deze jonge mannen zijn tot aan de tanden toe gewapend en niet zomaar te verslaan. Daarvoor is tactisch vernuft, diep rekeningwerk, inzicht en strijdlust nodig.

Na de openingsspeech van Gil Salome waarin de deelnemers en ouders en begeleiders verwelkomt worden is het wethouder Mark Paters die de spelers veel strijdlust en succes toewenst. Ook Gert Brink spreekt een woord namens de PODB waarna de arbiter Harry Hoonhorst het speeltempo uitlegt die volgens de FMJD regels gevolgd moeten worden. Precies klokslag 12:00uur wordt het startsein gegeven door de klokken in werking te stellen en brand vervolgens het toernooi op de 5 borden los waar de 10 jonge mannen ten strijde trekken. De 1ste ronde is van start gegaan op naar de partijen.

De partij Simon Harmsma versus Melvin Koullen 2-0

Simon opent met 35-30 en er ontwikkelt een flankaanval die door Melvin in eerste instantie goed wordt tegengespeelt. Op de 13de zet speelt zwart 09-13 speelt hij echter daar 17-21 dan heeft Simon een combinatie in petto met 29-24 enz fraai gevonden. Langzaam wordt de druk opgevoerd in de partij en na zet 24 04-10 48-42 14-19 24x13 08x19 43-38 15-20 29-23 18x29 34x14 10x19 heeft wit een mooi aanknopingspunt. De zwarte schijf op 22 wordt middels 31-26 enz onder vuur genomen waarna zwart de weg naar remise vervolgens niet meer weet te vinden.

De partij Alex Poliakov versus Roland Kreeft 1-1

De partij ontwikkelde zich richting klassiek waarin Roland het betere van het spel had. Echter kwam het niet geheel uit de verf ook al omdat Alex zich goed verdedigde. Uiteindelijk een gelijkwaardige stand waarna de partij verzande in remise na een leuke combinatie.

De partij Alexei Ovsyanko versus Daniel Boxum 1-1

Na een flankaanval van Daniel waarin veel rekenwerk werd gevraagd van de mannen ontstond een wederzijds offer op het bord waarin Alexei optisch voordeel leek te hebben door de ontstane randschijven. Na goed rekenwerk van Daniel ontstond uiteindelijk een gelijkwaardige remise op het bord.

De partij Matheo Boxum versus Sytze Spijker 1-1

Belangrijkste moment van de partij na 10-15 volgde de afwikkeling 08-13 25x14 22-28 33x22 18x40 29x09 04x13 34x25 12-18 een diepe inval op veld 14 waarin wit duidelijk het initiatief heeft. Matheo vond de weg naar winst niet ook al door inventief verdedigen van Sytze. Voer voor de eindspelkenners. Is het daadwerkelijk remise of heeft wit misschien iets over het hoofd gezien?

De partij Siebe Kortleven versus Emre Hageman 0-2

De 2de winstpartij van de dag komt op naam van Emre Hageman die werkelijk alle registers moest opentrekken om de zeer taaie Siebe van zich af te houden. Lange tijd stond de stand van Siebe zeer gezond tegenover de romantische opbouw van Emre. Nadat een halve hekstelling op het bord kwam en de spanningen werden opgevoerd en op zet 45 de vernuftige 21-27 werd gespeeld vond Siebe niet meer de weg naar remise als die er al in had gezeten.

De 1ste ronde heeft genoeg stof tot nadenken gegeven, 2 overwinningen en 3 remises verder is de strijd ontbrand. Er volgden nog interessante analyses na de partij van moment opnames die men tijdens de partij heeft gezien en overwogen. Na ongeveer 5 uur intensief je brain gebruiken is het nu tijd voor een rust moment immers morgen staan er 2 rondes op het programma aanvang 10:00uur en 15:00uur in het clubgebouw van Damclub Witte Van Moort en dan is het zaak om weer fris aan de start te verschijnen voor een nieuwe strijd op de damborden.