Dammers Witte van Moort sluiten af met prima gelijkspel

26 februari 2023

De slotronde van de clubcompetitie beloofde een mooie te worden voor het eerste team van Damclub Witte van Moort. Terwijl de Westerhaarders zelf vrijuit konden spelen stond de druk er bij tegenstander Hijken DTC vol op, zij waren namelijk nog in de race voor de landstitel. Er was dus zeker reden voor Witte van Moort om de sportieve plicht te vervullen. Beide teams kwamen sterk op en hoewel Hijken de afgelopen jaren iets aan kracht heeft ingeboet waren zij wel favoriet in dit treffen.

De dadendrang van Yuen Wong is ook in Drenthe niet onopgemerkt gebleven zodat zelfs grootmeester Aleksej Domchev tegen hem met een remiseopdracht achter het bord zat. Wong probeerde wel wat maar tot betekenisvol voordeel kwam het niet. De Tukkers kwamen onverwacht op achterstand door een nederlaag van Thijs van den Broek. Hoewel hij met Martin Dolfing een sterke tegenstander had getroffen bleef hij lange tijd goed op de been. Dolfing speculeerde op een gemeen zetje waar Van den Broek helaas het slachtoffer van werd.

Jean Marc Ndjofang kreeg de Tsjegolev-opening op het bord tegen Auke Scholma. Een interessant speltype waar beide grootmeesters de nodige ervaring mee hebben, het werd dan ook remise. Boeiend klassiek spel was er te zien bij Marino Barkel en Wouter Sipma. De condities voor klassiek spel leken gunstig voor Barkel maar plots kwam Sipma met een venijnig offer aanzetten. De stand van Barkel leek lamgelegd maar hij vond een ontsnappingsroute naar remise.

De benjamins van beide ploegen namen het tegen elkaar op. Voor Heorhi Vydzerka werd het een lastige middag tegen de sterk spelende Matheo Boxum. Vydzerka verdedigde nauwkeurig en kon uiteindelijk naar remise combineren. Jan van Dijk had een wat merkwaardige partij tegen Jan Ekke de Vries. Met name de tempovoorsprong die De Vries op zeker moment genoot viel op. In de partij ging de Drentse dammer voor twee schijven naar dam en dat mondde uiteindelijk uit in een gelijkspel. Gerbrand Hessing speelde een prima aanvallende partijopzet tegen Jan Mente Drent. In het latere middenspel ging er toch iets verkeerd want na een combinatie kreeg Hessing volgens het meedraaiende Kingsrow beslissend nadeel. Drent kwam niet tot de winst waarna Hessing ontsnapte.

Bij 6-8 achter werd de stand gelijkgetrokken door Bert Aalberts. Tegen ‘mysticus’ Hans Jansen ontstond interessant klassiek spel. Aalberts wist de stand open te breken waarna hij een mooie stand overhield. Jansen bleef op winst spelen terwijl zijn stand zich daar niet voor leende. In de partij ging het behoorlijk hard: Aalberts brak gratis door naar dam en won na het vermijden van remiseplakkers de partij. Peter Hoopman speelde tegen de taaie Henk Kalk en speelde nadrukkelijk op terreinvoordeel. Kalk had ondanks de achterstand in tempi een prima stand en de partij eindigde dan ook vrij rimpelloos in remise.

Bij de 9-9 tussenstand was Martijn de Leeuw nog bezig. Voor een teamresultaat was minimaal een punt nodig, bepaald geen makkelijke opdracht tegen drievoudig wereldkampioen Roel Boomstra. De Leeuw kwam aardig wat tempi achter in deze partij maar speelde kordaat op het centrum. In het latere middenspel moest hij toch aan de bak om verlies te vermijden en dat lukte ook.

Eindstand 10-10. Een mooie prestatie van de Westerhaarders, die na een solide seizoen als vijfde eindigden in de eindrangschikking. Gezien de drie punten achterstand op de nummer vier en de drie punten voorsprong op de nummer zes met recht een duidelijke vijfde plaats. 

Kampioen in de ereklasse werd Van Stigt Thans uit Schiedam.