Basisscholieren stralen tijdens schooldamfestijn Provincie Overijssel

26 februari 2023

Niet de zon was het die straalde op woensdag 22 februari. Het bleek namelijk nog een week wachten te zijn op het winterzonnetje dat door moest komen. Des te meer waren het de elf teams die meespeelden en straalden voor de eer van hun scholen tijdens de halve finale van het Provinciaal Schooldamkampioenschap voor pupillen van Overijssel.  De eer om dit feest te organiseren werd dit maal door de Provinciale Overijsselse Dam Bond (PODB) gegund aan damclub Witte van Moort. Gelijktijdig mocht in een ander deel van Overijssel in Wapenveld de andere halve finale worden gespeeld met achttien teams. 

De week ervoor gaf damclub Witte van Moort al het podium aan het Westerhaars schooldamkampioenschap.  Dus enkele leerlingen van de groepen zeven en acht uit Westerhaar hadden zich al kunnen voorbereiden voor deze halve finale.

Namens het bestuur van damclub Witte van Moort opende Frank Schippers het woord met een warm welkom aan alle aanwezigen en in het bijzonder aan de meegereisde ouders, juffen, meesters en andere belangstellenden. PODB bestuurslid Gert Brink, aanjager van de damsport en tevens oud Nederlands Kampioen categorie C,  lichtte nog eens enkele toernooispelregels toe, waarna iets na 13.30 uur met frisse moed in een volle speelzaal werd afgetrapt. In zeven rondes moest beslecht worden welke zes teams doorgingen naar de volgende ronde en finale volgens een Zwitsers toernooisysteem.

Wat het eerst opviel was de speelse houding van alle kids en het snelle lerend vermogen. Men bracht de spelregels opvallend goed in de praktijk en stond te trappelen om de punten af te snoepen van de andere scholen. Elke partij duurde maximaal vijftien minuten. Heel leuk om te zien hoe er ontspannen werd geschoven en er tevens toch wel wat ambitieuze jongens en meisjes te bemerken waren. 

Uiteindelijk werd bewaarheid dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het podium werd namelijk een Dedemsvaarts onderonsje. Op plek één met verve eindigde De Groen team 1 door slechts één keer gelijk te spelen en alle andere partijen te winnen. De tweede plek was voor De Groen team 2. Het podium werd gecomplementeerd door CBS de Ark.  Alle teams hadden zich, uit betrouwbare bron vernomen, tijdig laten bijscholen door eredivisiespeler Bert Aalberts, speler van het eerste team van Witte van Moort. 

Vanaf plek vier en met name In de middenmoot was het een stuk spannender en misschien daarom ook wel leuker! Maar liefst vijf teams deelden de zesde plaats met zes punten uit zeven wedstrijden. Hieronder ook de Westerhaarse kampioenen van de Fontein Oranjestraat. Helaas grepen ze niet op ‘weerstand’ het felbegeerde ticket voor de finale. Op onderling resultaat mocht de CNBS Windesheim uit Sibculo het laatste ticket op plek zes voor de finale binnenslepen. Zij gaven vrij snel na het toernooi te kennen zich ook te willen klaarstomen voor de finale door een extra les te nemen. De Westerhaarse eer werd gered door team CBS de Fontein Hoofdweg. Zij eindigden op een knappe vijfde plek! Tenslotte mag CNS Balkburg op een vierde plek zich gaan melden voor de finale. 

Wij wensen onze toppers van CBS de Hoofdweg alvast heel veel succes voor de finale op woensdag 22 maart op de prachtige locatie in Heerde. Een week daarvoor staat de finale van Overijssel voor de welpen op het programma. Wij wensen ook de deelnemende Westerhaarse teams die hieraan meedoen veel succes. Dus mocht u zich vervelen, komt u dan even een kijkje nemen om deze toppers aan te moedigen?