Blamage voor dammers Witte van Moort

11 december 2022

Daags na de uitschakeling van het Nederlands elftal speelde het eerste team van Damclub Witte van Moort een uitwedstrijd in Hoogeveen. Een belangrijk duel tegen de naaste achtervolger op de ranglijst. Bij een overwinning zouden de Westerhaarders blijven meedoen voor een topklassering.

De voortekenen waren goed. De Hoogeveners hadden enkele invallers terwijl de Westerhaarse formatie op oorlogssterkte was. De wedstrijd zelf werd geopend met een remise van Jan van Dijk. Tegen de snel spelende Rick Hakvoort kwam een wat abstracte partij op de borden waarin Hakvoort wat makkelijker stond. In het eindspel met een schijf minder liep Van Dijk geen verliesgevaar. Ook remise was er voor Marino Barkel. Op voorhand leek hij een kansbord te hebben maar de sterke jeugdspeelster Lisa Scholtens speelde een goede partij waarin Barkel geen moment aanspraak maakte op de overwinning. Herman Hilberink maakte er samen met zijn tegenstander Zainal Palmans een boeiende partij van. Zoals vaker dit seizoen had Hilberink een gevaarlijk ogende aanval. Tot nog toe ging dat vaak goed maar vandaag niet: de sluwe Palmans wachtte rustig af tot de aanval niet meer kon worden verdedigd. Met een schijf minder was er voor Hilberink geen houden meer aan. 

Bij 4-2 achter werden er enkele remises genoteerd. In een boeiend treffen tussen Thijs van den Broek en Martijn Vissers speelden beide dammers de correcte zetten waardoor het evenwicht bewaard bleef. Ook remise was er bij Bert Aalberts, die vanuit het middenspel de nodige druk wist uit te oefenen. Tegenstander Michel Stempher kon na een lange verdediging opgelucht ademhalen. Jean-Marc Ndjofang besloot het over de klassieke boeg te gooien maar dit leverde weinig op, Klaas-Hendrik Leijenaar bleef zonder veel problemen op de been.

De stand werd gelijkgetrokken door Peter Hoopman. Na een sterke eerste partijhelft leek Hoopman rechtstreeks op een positionele winst af te stevenen. Een minder alerte zet gaf tegenstandster Nicole de Vries gelegenheid om ten koste van een schijf richting een doorbraak te werken. Het kostte echter teveel materiaal voor De Vries zodat Hoopman het eindspel wist te winnen.

Daarmee stond het 7-7. In de drie resterende partijen had het er een groot deel van de middag zonnig uitgezien voor Witte van Moort. In de slotfase werden de bordjes echter op uiterst pijnlijke wijze verhangen. Yuen Wong hoefde nog maar een paar goede zetten te spelen om zijn knap afgedwongen schijfwinst te gelde te maken. Wong liep nietsvermoedend achter een schijf waarna Roland Kreeft met een zetje van Weiss naar dam combineerde. De speler van Witte van Moort vocht door maar Kreeft maakte in het eindspel geen fout meer. Gil Salomé vocht tegen Nick Waterink een interessant duel uit. Remise leek de meest logische uitslag maar nadat Salomé een sterke zet over het hoofd had gezien ging hij onderuit. Daarmee was de wedstrijd al verloren maar de gifbeker moest helemaal leeg. Martijn de Leeuw had de partij tegen Keita Desmet sterk opgezet maar toen er gerekend moest worden liet hij wat steekjes vallen. In een stand die zich er niet voor leende bleef De Leeuw op winst spelen en dat moest hij na een langdurig eindspel bekopen met een nederlaag.

Uiteindelijk verloor Witte van Moort deze wedstrijd met 13-7. Hoewel de nederlaag wel erg ruim uitviel was deze door het vele geknoei aan Westerhaarse zijde wel terecht. De Westerhaarders handhaven zich op de vijfde plaats maar zijn wel de aansluiting met de topteams kwijt. Het loodzware slotstuk van de competitie wordt in het nieuwe jaar op 14 januari afgetrapt met een thuiswedstrijd tegen WSDV Wageningen.