Machiel Weistra pakt tweede juniorentitel dammen

1 augustus 2021 

Van donderdag 22 juli tot en met zaterdag 24 juli 2021 werd alweer de 41e editie van het Nederlands Kampioenschap dammen voor junioren gehouden, traditiegetrouw in Westerhaar in het mooie clubgebouw van damclub Witte van Moort. Dit jaar waren het Noppers aangenaam Fietsen uit Kloosterhaar en Jumbo Veld uit Westerhaar die het evenement ondersteunden.

Het toernooi zat weer vol tradities, maar ook met noodgedwongen wijzigingen ten opzichte van de andere jaren. Zo werd het toernooi niet eind april/begin mei gehouden, maar dit keer in de zomer en met slechts zes deelnemers in plaats van tien, natuurlijk vanwege de huidige corona-situatie. Wel bleek het toernooi, zoals ook in de vorige 40 edities, vol van Westerhaarse gastvrijheid en gezelligheid. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers en vrijwilligers.

Voorafgaand aan het toernooi leek Machiel Weistra, de regerend juniorenkampioen, de beste papieren te hebben voor de titel, maar ook de nummer drie van het laatste kampioenschap Jelle Van der Eng was van de partij. Verder stonden vier debutanten aan de start. De jonge Simon Harmsma en Emre Hageman, die beiden in het verleden in andere jeugdcategorieën al grote successen geboekt hadden, leken de belangrijkste uitdagers van Weistra. Tom Rinner en Luuk Terweijden golden als zeer gevaarlijke outsiders, gezien hun recente resultaten in andere toernooien.

Het toernooi zelf was ongelofelijk spannend, met zeer interessante partijen en iedereen die op het scherpst van de snede streed voor elk punt. Na de eerste drie van de vijf ronden sloeg Weistra een belangrijk gat van een punt, terwijl Van der Eng met wat pech moest afhaken voor een nieuwe podiumplaats. De rest van het veld zat halverwege nog ontzettend dicht op elkaar. Bij het ingaan van de laatste ronde had Weistra nog steeds dat belangrijke puntje voorsprong, waardoor hij alles in eigen hand had. Door een overwinning op Van der Eng mocht Weistra zich wederom kronen tot juniorenkampioen van Nederland. Voor de overige podiumplaatsen was het erg spannend, aangezien er nog vier spelers de tweede plaats konden opstrijken. Met de overige twee partijen eindigend in remise werd outsider Rinner verrassend tweede, terwijl de man voor de toekomst Harmsma beslag legde op het brons.

Volgend jaar zal het junioren kampioenschap wederom in Westerhaar gehouden worden en zal blijken of Weistra zijn derde titel op rij kan behalen.

De Kampioen, Machiel Weistra.

De Top 3 v.l.n.r. Tom Rinner, Machiel Weistra en Simon Harmsma.


Weistra in zijn laatste duel tegen van der Eng.


Alle deelnemers tezamen met arbiter Harry Hoonhorst.