verslag dag 3 nk junioren

25 juli 2021

Zoals al het goede, komt ook deze editie van het altijd ongelooflijk zware, maar ook fantastische Nederlands kampioenschap junioren tot een eind. Nadat de junioren, bij de hand genomen door een bonte groep van oud-deelnemers, ookwel het animatieteam genoemd, een zeer gezellige en leerzame avond vol tradities hadden beleefd, was het toch nog tijd om de laatste ronde van het toernooi aan te vangen. De spelers troffen in de speelzaal een waar circus aan, waarvan de details helaas niet gedeeld mogen worden. Want zoals bij velen bekend, “What happens in Westerhaar, stays in Westerhaar”.

Voorafgaand aan de laatste ronde stond er een eenzame vroege vluchter aan kop, gevolgd door twee achtervolgers met een punt minder, en een peloton van twee met weer een punt minder.

De eerst afgelopen partij was de partij tussen Simon Harmsma en Emre Hageman. De man van de toekomst, Harmsma, en de verrassend lenige Hageman kozen ervoor de partij scherp op te zetten middels het altijd lastige flankspel. Met een sluwe manoeuvre wist Harmsma een voordeel af te dwingen. Maar het blijft natuurlijk dammen, met een voordeeltje win je de partij nog lang niet. Door zeer sterk spel van Hageman wist hij een groot deel van het centrum terug te veroveren en zo zijn lichte nadeel weg te werken. Het vervolg van de partij werd rustig gespeeld en het evenwicht werd niet meer verbroken. Zodoende werd remise de terechte uitslag, en stond Harmsma tijdelijk op een gedeelde koppositie.

De volgende partij die besloten werd, bleek cruciaal voor het toernooi. Titelverdediger van 2019 Weistra speelde tegen Van der Eng, de nummer 3 van datzelfde jaar. Voor Van der Eng zit het dit toernooi nog niet mee, waardoor deze publiekslieveling helaas nog puntloos is. Weistra, de koploper, kon met een overwinning zijn kampioenschap prolongeren. In een klassieke opening speelde Van der Eng een paar minder handige zetten, waardoor het klassiek voor Weistra makkelijker werd. Naarmate de stand dunner werd, werd het ook veel moeilijker, waardoor alleen een computer of een grootmeester een realistisch waardeoordeel kan geven. De reporter van dienst is helaas geen grootmeester of computer, dus voor een goede analyse van de stand, mag men zelf een studie van de stand maken. Afin, Weistra nam na wat puik rekenwerk een doorbraak, en nadat de rook was opgetrokken bleek de overgebleven 4-om-4 stand te winnen voor het talent Weistra, die hierbij gefeliciteerd mocht worden met zijn tweede junioren titel. Namens de organisatie, van harte proficiat met de titel Machiel!

Wat rest was de laatste partij dit Nederlands Kampioenschap, tussen Rinner en nestor en tevens debutant Luuk Terweijden. Aangezien de titel al vergeven was, werd hier gespeeld om de resterende podiumplaatsen. Zoals al vaker voorgekomen dit NK werd in deze partij weer gekozen voor het altijd interessante flankspel. Hoewel er dit jaar maar weinig partijen gespeeld werden, werd in elke partij wel scherp en interessant gespeeld, dus namens het animatieteam, hulde aan de spelers! Dus, terug naar de partij. Terweijden besloot in een stand met een wederzijdse aanval wat nadeel te accepteren in ruil voor een flinke versimpeling van de stand. Of dit de beste keus was laat ik aan de kenners. Om zijn voordeel uit te buiten koos Rinner voor een Ghestem-doorstoot, waarmee hij waarschijnlijk een gewonnen stand bereikte. Een ingewikkeld eindspel volgde, waarbij de mening over de waarde sterk uiteen liepen. Beide spelers besloten na lang nadenken het roer volledig om te gooien en elkaar de hand te schudden met remise.

En met deze uitslag is het toernooi tot een eind gekomen. Machiel Weistra mag zich komend jaar opnieuw Nederlands Kampioen Junioren noemen. Tom Rinner heeft beslag gelegd op de tweede plaats en de man van de toekomst Simon Harmsma maakt het podium compleet met een derde plaats. Debutant Luuk Terweijden sluit zijn jeugdperiode af net naast het podium met een vierde plaats, Emre Hageman krijgt de komende jaren nog voldoende kansen om zijn vijfde plaats van dit jaar te verbeteren en hoewel de uitslagen niet meezaten, heeft Jelle van der Eng toch de harten van de organisatie en het animatieteam gewonnen. Als afsluitende woorden: Wij uit Westerhaar en omstreken wensen iedereen alvast welkom voor volgend jaar, en vergeet natuurlijk ook niet te abonneren.