Ruime zege voor eerste team


5 januari 2019

De eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar was meteen een belangrijke. Doordat de zes wedstrijden voor de winterstop slechts vier punten opleverden was het eerste team naar een bedenkelijke negende plek afgezakt. Om weer op een veilige plek terecht te komen was het zaak om af te rekenen met MTB Hoogeveen. De ambitieuze Drentse club houdt zich al enkele jaren met kunst- en vliegwerk staande en lijkt als hekkensluiter wederom een Houdini-truc nodig te hebben voor handhaving.

Normaliter is WvM al favoriet maar doordat de Hoogeveners met twee jonge invallers kwamen zag het er op voorhand wel heel gunstig uit voor de Westerhaarders. Op liefst negen van de tien borden konden de Westerhaarders bogen op een hogere rating. Het andere bord werd bemenst door Bert Aalberts en die opende het bal met een rimpelloze remise tegen de sterke Poolse vrouw Natalia Sadowska.

Deze rustige partij was bepaald geen voorbode voor de rest van de middag, want er waren flink wat winstpartijen te bewonderen. Zo speelde Odin Mol de hekstelling van Rick Hakvoort sterk tegen. Hakvoort nam te veel hooi op zijn vork en liet zich verrassen door een damcombinatie waarna Mol de Westerhaarders op voorsprong zette. De tegentreffer volgde snel doordat Jan van Dijk tegen Maikel Palmans in een complexe partij in een wel erg eenvoudige combinatie liep met verlies tot gevolg.
De 3-3 bleef heel lang als tussenstand op de borden staan. De Hoogeveners boden taai verweer en juist op de borden met een heel hoog ratingverschil bleef het lange tijd in evenwicht. Zo ook bij Yuen Wong die lange tijd weinig voor elkaar kreeg tegen de jonge invaller Roland Kreeft. In het late middenspel wist Wong met enkele krachtzetten heerschappij over het centrum te krijgen en de partij nog redelijk eenvoudig te winnen. Een interessant spelbeeld ontstond in de partij van Peter Hoopman. In het middenspel nam de Hoogeveense voorzitter Maarten Wichgers een afwikkeling die tot een hoog opgedrongen schijf leidde. Er moest even goed gemanouevreerd worden door beide dammers waarna remise het gevolg was.

Vervolgens werd de wedstrijd snel beslist door twee knappe overwinningen. Eerst was daar Andrey Kalmakov die vanuit de opening al prettig spel kreeg tegen de volle lange vleugel van Martijn Vissers. In het late middenspel had Kalmakov het mooi rond en tekende hij voor de zege. Vervolgens was er Marino Barkel die een mooie strijd uitvocht met de Hoogeveense kopman Zainal Palmans. Beide spelers waren in hun element waarbij Barkel de aanvallende partij was. In deze partij was de aanval duidelijk sterker: Barkel dwong schijf- en partijwinst af waarmee de tussenstand op 4-10 kwam.

Gezien de situatie op de overige borden was het alleen maar de vraag hoe hoog de zege zou uitpakken. Gil Salomé kwam met sterk aanvals- en centrumspel tot goede perspectieven tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Mogelijk dat Salomé in de laatklassieke stand een betere voortzetting had, want in de partij dwong Leijenaar redelijk eenvoudig remise af. Herman Hilberink speelde tegen de andere invaller. Nicole de Vries weerde zich echter sterk en Hilberink kreeg maar weinig gedaan. In het late middenspel kreeg Hilberink echter gunstig klassiek. Na een handig offer van De Vries moest Hilberink toch in remise berusten. Het slotstuk was voor Gerbrand Hessing die een sterke partij speelde tegen de talentvolle Wouter Sosef. In een nadelige klassieke stand leek Sosef via een inventieve verdediging op remise af te stevenen. Hessing wist echter op gemene wijze een tweede schijf te winnen in het eindspel en zette de partij vervolgens in winst om,  waarmee de eindstand op een 6-14 overwinning werd bepaald.

Over twee weken ontvangen de Westerhaarders in het eigen clubhuis Dammers uit Oost uit Doetinchem, in wat opnieuw een belangrijke wedstrijd is voor de situatie onderaan de ranglijst.