Eerste team verliest laatste wedstrijd


20 februari 2019

Het ene seizoen is het andere niet. Waar het eerste team vorig seizoen heel lang meedeed om de titel wist het zich dit jaar maar niet aan de middenmoot te ontworstelen. Na tien competitierondes had het team elf punten verzameld waardoor het seizoen nog wel ‘in de plus’ kon worden afgesloten. Daarvoor zou minimaal een punt gehaald moeten worden tegen Van Stigt Thans uit Schiedam. Makkelijker gezegd dan gedaan tegen dit hele sterke team.

Vadim Wirny trof de sterke grootmeester Rob Clerc en dat leidde tot een snelle remise. Direct daarna moest invaller Bertwin Letteboer de vlag hijsen. Letteboer stond van meet af aan onder druk tegen Anton van Berkel maar toen hij in een damcombinatie liep was het wel heel snel beslist. 

De noodzakelijk geworden tegentreffer liet vervolgens lang op zich wachten. Zowel Yuen Wong, Gerbrand Hessing en Gil Salome (tegen Kos, Luteijn en Mbongo) kwamen in rustige partijen niet verder dan een remise. Die tegentreffer leek er vervolgens wel te komen via een behoorlijke stunt. Helaas betekende de schijf winst die Odin Mol boekte tegen veelvoudig wereldkampioen Gantvarg niet genoeg voor de partijzege.

De stand werd uiteindelijk rechtgetrokken door Jan van Dijk. Hij kreeg een aanval voor de kiezen van Hein Meijer. Normaalgesproken kan Meijer hier wel mee uit de voeten, maar een omsingeling van Van Dijk doorstaan is niet iedereen gegeven. Meijer brak door maar de dam werd vervolgens ingerekend waardoor Van Dijk een schijf en later de partij won. Een knappe prestatie waarna de stand op 7-7 kwam.Vervolgens leek een gelijkspel het hoogst haalbare. In alle lopende partijen moesten de Westerhaarders maar zien dat ze het remise hielden. Na een draak van een zet in de opening wist Bert Aalberts in het late middenspel via een Afrikaanse dam nog juist naar remise te combineren tegen Casper Remeijer. Curieuzer was de manier waarop Herman Hilberink de partij gelijk hield. Zijn opponent Ron Heusdens was doorgebroken naar de damlijn terwijl Hilberink daar nog ver van verwijderd was. Met vangstellingen wist Hilberink echter zoveel vertraging op te werpen dat het uiteindelijk zelfs snel remise werd. Peter Hoopman moest toen in de laatste partij proberen zich te handhaven tegen Jitse Slump. Hoopman stond een groot deel van de partij onder druk maar in een dunne stand leek remise toch haalbaar. Helaas kwam Slump tot een eindspel met een schijf meer. Na enig spartelen moest Hoopman opgeven.

Een wat zure 9-11 nederlaag. Tegen de topteams zat het er dit seizoen niet in. Met 11 punten uit 11 wedstrijden sluit het eerste team het seizoen af op een nette vijfde plaats.