Eerste NK voor breedtesporters smaakt naar meer!

Na een intensieve damweek kan er met goed gevoel teruggeblikt worden op het NK dammen in de categorieën B en C. Er werd fel maar sportief gestreden om de podiumplekken en bijbehorende geldprijzen. Ook door de damwereld werd volop meegeleefd. Wel gaven diverse dammers wier rating een flintertje te hoog was het jammer te vinden dat ze niet mee mochten doen. Gedacht kan worden om meer categorieën (zoals tot en met een rating van 1200) in het leven te roepen. Dammers met een rating boven de 1200 zouden dan naar het ‘gewone’ NK verwezen worden.
De dammers werden tijdens het toernooi flink in de watten gelegd. Zo kon er elke dag kosteloos van een uitstekende lunch gebruik gemaakt worden. Daarnaast kon bij Kulturhus de Klaampe enkele avonden warm gegeten worden tegen bescheiden tarief. Op de vrijdagavond kwam daar nog het buffet in het clubhuis bovenop. Indrukwekkende randvoorwaarden gezien het inschrijfgeld dat beneden dat van het gemiddelde zomertoernooi ligt.
In beide categorieën werden acht rondes gespeeld volgens het Zwitsers systeem, waarbij de dammers elke ronde een tegenstander troffen die tot dan toe een vergelijkbare prestatie had geleverd. Met name in categorie B was van tevoren moeilijk te voorspellen wie de favorieten voor de toernooizege zouden zijn. Maar liefst zestien van de 21 deelnemers in deze categorie bezitten een rating tussen de 1000 en de 1100 punten, waardoor de krachtsverschillen erg klein waren. Vorm van de dag (week), conditie en toch ook geluk zijn dan doorslaggevend voor wie zich bovenin meldt en wie onderin blijft hangen. Van meet af aan stond Boike Mathoera aan kop. In de zesde ronde moest hij echter lossen na een nederlaag tegen Berend Plijter, die de koppositie overnam en niet meer afstond. Limburger Dennis Joosten veroverde zilver terwijl Boike Mathoera op een alsnog eervolle derde plaats eindigde. Het podium speelde met recht het sterkste toernooi want de nummer vier volgde op maar liefst drie punten afstand van het podium.

In categorie C hadden dammers van Witte van Moort de hoofdrol. Namens die vereniging waren Mark Paters en Koert Meuleman het hele toernooi in de race voor de eerste plaats met Geert Kleine uit Hoogeveen. Paters wist in ronde vier een punt los te komen van zijn belagers en leek die voorsprong vast te kunnen houden. In de voorlaatste ronde bleef hij echter steken op remise waarna zowel Meuleman en Kleine langszij wisten te komen. Daarmee waren er nog drie kanshebbers in de slotronde en was het zeker niet ondenkbaar dat weerstandspunten doorslaggevend zouden worden. Paters wist in de slotronde echter als enige te winnen en veroverde daarmee het kampioenschap! Een knappe prestatie van de wethouder van de gemeente Twenterand, die nog niet zo lang geleden weer met het dam-virus besmet werd. Paters speelde een sterk toernooi, kwam geen moment in verliesgevaar en sloeg regelmatig tactisch toe. Geert Kleine veroverde het zilver en bleef net als Paters ongeslagen. Voor Koert Meuleman waren de druiven zuur. In de laatste ronde kreeg hij klop van clubgenoot Bertwin Letteboer waarmee Meuleman het podium miste. Letteboer had een valse start van het toernooi maar liet zich niet uit het veld slaan en haalde daarmee dus brons.