Eerste team blameert zich tegen hekkensluiter


20 januari 2019

Na een wel heel lange winterstop kon het eerste team op 19 januari eindelijk weer haar kunsten vertonen. In het eigen clubgebouw aan de Asterstraat waren de sympathieke buren uit Hoogeveen te gast. De Drenten vechten al jaren succesvol tegen het degradatiespook. Nu neemt de ploeg echter de twaalfde en laatste plek in waardoor een Houdini-act noodzakelijk lijkt.

Het eerste kent een kwakkelend seizoen en was wel weer eens toe aan een winstpartij. Bij het uitwisselen van de opstellingen leek dit zeker tot de mogelijkheden te behoren. De Hoogeveners misten enkele basiskrachten die werden vervangen door drie spelers uit het derde team. De Westerhaarders waren op oorlogssterkte dus een teamoverwinning was het enige logische doel.

Net als vorig seizoen waren de snelheidsduivels Marino Barkel en Rick Hakvoort aan elkaar gekoppeld. Na een klassieke partij braken beide spelers door naar de damlijn. Het eindspel bood geen van beide bijzondere kansen waarna remise overeengekomen werd. Vadim Wirny zette de thuisploeg op voorsprong door gedecideerd af te rekenen met Geert Kleine. De Hoogevener bezette brutaal een aanvalsveld waarna de omtrekkende bewegingen van Wirny hem al snel fataal werden. Vervolgens voegde Gerbrand Hessing een punt aan het totaal toe door in een spannende partij te remiseren met Martijn Vissers.

Een flinke tegenvaller was de nederlaag die Herman Hilberink vervolgens leed. Er was weinig aan de hand tegen Nick Waterink totdat Hilberink dacht een combinatie toe te kunnen laten. De verwachte tegenactie bleek een fata morgana te zijn. De volgende domper liet niet lang op zich wachten. Gil Salome probeerde ten koste van een volle lange vleugel kansen te krijgen maar Maarten Wichgers speelde solide tegen. In een dunne stand leek Salome met een achterloop het zo gewenste voordeel te krijgen. Wichgers benutte het vrije tempo echter om een vernietigende slagzet uit te voeren.

Daarmee stond de Westerhaarse formatie dus een winstpartij achter. Het was te hopen dat het daarbij bleef, want Jan van Dijk was inmiddels in zwaar weer terecht gekomen tegen Klaas-Hendrik Leijenaar. Na de Tsjegolev-opening bezette Leijenaar het centrum. In plaats van verdedigen koos Van Dijk ervoor om de spanningen maar weer eens op te voeren via een korte vleugelopsluiting. Uiteindelijk liep de partij remise, maar niet voordat Leijenaar een concrete winst gemist had.

Met de 5-7 achterstand was het hoog tijd voor winstpartijen. Bert Aalberts wist al snel een kansrijke hekstelling te formeren tegen invaller Wout van Geest. Toch bleek Van Geest nog verrassend veel tegenspel te hebben. In een spannende stand wikkelde Van Geest af naar een verloren eindspel. Ook Odin Mol wist uiteindelijk een hevig tegenstribbelende invaller van zich af te schudden. Zijn tegenstander Alberto Waterink trok fel van leer en nam een hoge randschijf in. Uiteindelijk wist Mol op positionele wijze twee punten bij te schrijven.

Daarmee was de achterstand omgebogen in een voorsprong en waren er nog twee punten nodig voor de teamzege. Peter Hoopman speelde een prima partij tegen de vrouwenwereldkampioen Natalia Sadowska al bleef het allemaal wel binnen de remisemarge. Dat maakte dat remise voldoende was voor Yuen Wong voor de wedstrijdpunten. Remise leek ook het hoogst haalbare want tegen Zainal Palmans stond hij de hele partij met de rug tegen de muur.  De partij mondde uit in een zwaar nadelig, mogelijk verloren eindspel voor Wong. Na ruim vijf uur dammen werd een finesse hem fataal, waarmee de eindstand op een ontluisterende 10-10 uitkwam.