Eerste team stunt met zege op titelfavoriet!

18 september 2017

Afgelopen zaterdag ving de Nationale Clubcompetitie alweer aan. Het eerste team kreeg gelijk op de openingsdag titelfavoriet Hijken DTC te bestrijden. Ter illustratie: het Drentse team trad dit duel aan met zeven grootmeesters terwijl WvM er daar slechts ééntje van kon opstellen. Het was dus zaak om elke halve kans te benutten teneinde een positief resultaat mee naar Westerhaar te nemen.

Na een voorspoedige reis kwamen de Westerhaarse dammers ruim op tijd aan in dorpshuis annex bibliotheek ´de Dorpshoeve´ waardoor er nog even rustig koffie gedronken kon worden. Reeds om kwart voor twaalf was de opstelling bekend zodat de tactieken besproken konden worden. Er waren enkele risicoparingen en op geen enkel bord konden de Westerhaarders een veelbetekenend ratingsurplus overleggen. Het beloofde dus een lastige middag te worden.

Vadim Virny nam het op tegen de legendarische oud-wereldkampioen Harm Wiersma. De opening was wel interessant maar na wat ruiltjes ging de partij als een nachtkaars uit: remise. Een spannende partij was er voor Odin Mol tegen Aleksej Domchev. Mol toonde zijn winstaspiraties door de Tsjegolev-variant te spelen. In geladen stelling werd Mol min of meer verplicht tot een ruilvariant waarna het snel remise liep. Marino Barkel probeerde spel te krijgen tegen ´afstopper´ Jan Ekke de Vries maar de Drent kweet zich van zijn taak en liet een remise aantekenen.

Hijken kwam toen op voorsprong. Herman Hilberink speelde tegen ´mysticus´ Hans Jansen een prima partij maar nam in het late middenspel te veel hooi op zijn vork. Hij meende de stand te forceren maar sneed zichzelf daarmee in de vingers zoals Jansen aantoonde. De tussenstand was daarmee 3-5 en het was aan Gerbrand Hessing om die niet verder te laten oplopen. Tegen wereldkampioen Roel Boomstra kwam hij prima de opening door. Positioneel bleef het allemaal wel redelijk in evenwicht maar tijdnood dreigde in het middenspel roet in het eten te gooien. Gelukkig had Hessing niet veel tijd nodig om de juiste zetten te vinden en scoorde hij dan ook een uitstekend punt. Gil Salomé had de ondankbare taak om ´betonblok´ Hendrik van der Zee aan het wankelen te krijgen. Toch kreeg Salomé in het middenspel licht de overhand. Van der Zee viel echter niet ten prooi aan de trucjes die Salomé voor hem in petto had. Zo eindigde de partij toch nog in remise.

Plotseling werd de stand gelijkgetrokken. Bert Aalberts speelde tegen Jacob Okken een opening waarbij optisch voordeel aan zijn zijde was. In een poging slecht klassiek te vermijden probeerde Okken de stand te breken. Nog altijd was de stand van Aalberts niet per se beter maar wel makkelijker hanteerbaar. Okken begon vervolgens mindere zetten te spelen en na een mispeer in het eindspel kon Aalberts de punten bijschrijven. Met de 7-7 tussenstand brak de zon opeens vol door. Jan van Dijk koos een andere tactiek dan in zijn vorige competitiepartij tegen Wouter Sipma en dat leek hem geen windeieren te leggen. Na een spannend middenspel koos Van Dijk voor een Afrikaanse dam waar doorspelen veiliger leek. Sipma kreeg zo een ongetwijfeld winnend eindspel in handen maar opgejaagd door de klok koos hij niet voor de beste voortzetting. Van Dijk kreeg de lange lijn in handen en het werd opeens een stuk lastiger voor Sipma. Wellicht waren er nog steeds kansen voor Sipma maar die vervlogen toen hij zijn dam liet afpakken waarmee Van Dijk een krappe en knappe remise pakte.


Met de 8-8 tussenstand leek het zeker mogelijk om een goed resultaat te boeken. Daartoe moesten nog minimaal twee punten gescoord worden. Yuen Wong koos voor de aanval tegen Auke Scholma. Een gewaagde keuze gezien Scholma´s reputatie als omsingelaar, maar wel eentje die geweldig uitpakte. Scholma kreeg een lawine over zich heen en ook in het afspel was Wong messcherp: een schitterende partij en dito resultaat voor Wong en het eerste wedstrijdpunt was alvast binnen. Of dat genoeg zou zijn was de vraag want Edwin Twiest had het lastig tegen het jonge toptalent Wouter Wolff. Wolff nam een gammele aanval en dat leek kansen te bieden voor Twiest. Maar zoals zo vaak trok de aanvallende positie wel weer bij en kan de omsingelaar overschakelen op puur verdedigen. Het eindspel zag er wat eng uit maar Twiest kon profiteren van de ongelukkige centrale positie van de witte schijven: remise en de 9-11 overwinning was binnen. Een schitterend resultaat dat bij de titelconcurrenten van Hijken ongetwijfeld met gejuich zal zijn ontvangen. Een van die concurrenten -Schiedam - komt zaterdag 23 september naar Westerhaar toe om de degens te kruisen. Hopelijk wordt dat net zo´n mooie wedstrijd als die tegen Hijken.