Eerste team redt het niet tegen Schiedam

25 september 2017

Na de verrassende zege van vorige week in Hijken stond vandaag voor het eerste team andermaal een titelkandidaat klaar. Van Stigt Thans uit Schiedam was op deze zonovergoten zaterdag de tegenstander. De verbazing was groot toen Thomy Mbongo - in 2011/2012 nog onderdeel van het kampioensteam van WvM – het clublokaal aan de Asterstraat binnentrad. Een behoorlijke versterking voor Schiedam wat de taak voor WvM – dat Twiest moest missen – er beslist niet makkelijker op maakte.

Om half drie werd de score geopend. Bert Aalberts trof op het tiende bord de gelijkwaardige ex-WvM’er Casper Remeijer. Na een aparte opening moest Aalberts een Hoogland-aanval innemen om slecht klassiek te vermijden. Wellicht had de aanval voortgezet kunnen worden maar Aalberts koos voor een veilige oplossing waarna het snel remise werd.  Vadim Virny kreeg de hyperagressieve Agafonow-opening om de oren van Anton van Berkel. Virny probeerde wel spel te krijgen tegen de centrumaanval maar Van Berkel kwam niet in de problemen: remise.  Na de valse start tegen Hijken was Herman Hilberink gebrand op revanche. En die kreeg hij ook. Tegen grootmeester Hein Meijer speelde Hilberink een prima partij en hij verkreeg een voordelig eindspel. Weliswaar leek het niet voldoende voor winst maar toen Meijer zich geweldig vergiste kon Hilberink zegevieren.


Met deze 5-3 voorsprong leek er weer een stunt te gloren voor de Westerhaarders. Helaas zag de situatie er op diverse borden er slecht uit. Zo had invalster Elena Altchoul het al de hele middag zwaar in klassiek spel tegen Jeroen Kos. Uiteindelijk werd ze positioneel opgebracht. Gerbrand Hessing speelde voor de derde keer sinds januari 2015 tegen de legendarische oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg. In een spannende partij kreeg Hessing zijn opponent aan het wankelen, maar Hessing hield in tijdnood het hoofd niet koel genoeg en verloor de partij. Gil Salomé speelde een spannende klassieke partij met Rob Clerc. Ondanks tijdnood vonden de heren de juiste zetten en eindigde het duel onbeslist.

Met deze 6-8 achterstand moest er wat gebeuren. Yuen Wong speelde een partij tegen Mbongo die lang gelijk op ging. Als donderslag bij heldere hemel verloor Wong opeens een schijf. Hij rommelde zich nog wel naar een eindspel maar Mbongo werkte dat onberispelijk af naar winst. Hiermee was de wedstrijd wel beslist. Toch leek Jan van Dijk nog iets van spanning te handhaven. Hij had een sterke partij op de mat gelegd tegen Frits Luteijn en wist door inzet van tactische middelen doorgang naar dam te krijgen. Het moeilijke maar vermoedelijk wel winnende eindspel werd vervolgens te grabbel gegooid waardoor Luteijn remise haalde. Marino Barkel had het toen al lange tijd zwaar tegen supertalent Jitse Slump. Nadat Barkel in de opening een aanval nam verdween deze al snel via een combinatieve afwikkeling van het bord. Slump kreeg toen erg goed spel en speelde vlot naar een gewonnen eindspel toe. Nadat Slump een duidelijke winst miste kon Barkel afwikkelen naar de anti-Scouppe: remise. Tot slot had Odin Mol na een wat mindere opening een lastig middagje tegen Ron Heusdens. In het middenspel wist Heusdens de damlijn te bereiken. Mol kwam zelf ook nog op dam maar dat ging wel ten koste van twee schijven. Het uiteindelijke eindspel werd door Heusdens in winst omgezet. Uiteindelijk werd de uitslag een ruim 7-13 verlies. Geflatteerd valt het niet te noemen want beide teams morsten de (on)nodige punten. Na een ‘herfst’stop in verband met het WK dammen komt WvM op 28 oktober weer in actie. Het zal dan in Arnhem in actie komen tegen CTD.