Nipte overwinning Witte van Moort tegen 020

6 februari 2017

Afgelopen zaterdag speelde damclub Witte van Moort thuis tegen laagvlieger 020. 020 kwam niet in de sterkste opstelling naar Westerhaar, zo ontbraken oud-Nederlands Kampioen Kees Thijssen en de Russische grootmeester Alexander Getmanski. Desalniettemin had WvM het niet makkelijk tegen 020. Met slechts één overwinning werd 020 verslagen.

De score (en uiteindelijke matchwinner) werd door Jan van Dijk geopend. Hij verschalkte zijn tegenstander Frank Zwerver door een kleine forcing in de stand te brengen. In plaats van een schijf te offeren, liep de tegenstander van van Dijk in een damcombinatie en kon Van Dijk snel een overwinning bijschrijven. 

Herman Hilberink speelde een degelijke partij tegen Roep Bhawanibhiek. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Hilberink weliswaar voordeel, maar dat was niet genoeg voor de winst.
Gerbrand Hessing speelde een gedurfde opening tegen grootmeester Johan Bastiaannet. Na een afwikkeling had Hessing een klein nadeel op zijn korte vleugel, maar daar wist de tegenstander van Hessing niet van te profiteren en zo eindigde deze partij eveneens in remise. 

Marino Barkel nam het op tegen de Afrikaanse grootmeester Jean Marc Ndjofang. Barkel speelde vanouds weer snel, maar kwam in het late middenspel iets ongemakkelijk te staan. Hij gebruikte vervolgens wel zijn tijd en haalde uiteindelijk een makkelijke remise binnen.  


De vierde remise kwam op naam van Bert Aalberts tegen Rob Geurtsen. Aalberts speelde gebruikelijk een rustige partij, maar kwam op het eind toch lastig te staan. Aalberts vond een ontsnapping en de punten konden worden verdeeld.

Topscorer Vadim Wirny speelde een ongelukkige partij tegen de stugge Frank Pasman. Na een klassiek middenspel had Wirny pas voordeel, maar wist dat niet om te zetten in winst en moest berusten in remise. 

Gil Salomé speelde tegen Johan Smits en ook hij bleek een taaie tegenstander te zijn. Ook Salomé kreeg pas voordeel na het middenspel, maar omdat de tegenstander de juiste zetten speelde moest Salomé eveneens berusten in remise. 

De achtste remise kwam van Yuen Wong tegen Peter van Heun. Wong en Van Heun gaven geen duimbreed en de partij eindigde logischerwijs in remise.

Edwin Twiest nam het op tegen oud clubgenoot Erik Brunsman. Deze partij leek eveneens een rustige partij te worden na een grote afwikkeling, maar Twiest probeerde met een hekstelling er nog wat van te maken. Helaas kwam het allemaal net niet goed uit voor Twiest en eindigde deze partij eveneens in remise. 

Als laatste was Odin Mol bezig tegen Krijn ter Braake. Na een spannende opening met opgedrongen randschijven, kwam Mol er beter uit. Na een gedwongen afwikkeling van Ter Braake kwam Mol in het eindspel winnend te staan. Mol haalde jammerlijk op het verkeerde veld dam, waardoor Ter Braake alsnog kon ontsnappen.

Door deze overwinning en het gelijkspel van de concurrent, stijgt het eerste team naar de 5e plaats en met een beetje geluk kan het eerste team zelfs 4e worden. Volgende week staat de inhaalwedstrijd tegen SNA op het programma.