Eerste team wint in vier bedrijven

12 februari 2017

Al sinds mensenheugenis wordt de nationale competitie in de herfst en winter georganiseerd. In Nederland is zoiets prima te realiseren want de winters stellen hier meestal bar weinig voor. Toch komt het soms voor dat een of meerdere wedstrijden geen doorgang kunnen vinden. Dit jaar was het op 7 januari weer zover. De geplande thuiswedstrijd tegen SNA uit Heerhugowaard ging niet door omdat het door de ijzel simpelweg onverantwoord was voor de gasten om de urenlange reis te ondernemen. De consequentie was wel dat deze wedstrijd ingehaald moest worden. Wanneer? De halve finale zat aardig in de weg en niet alle zaterdagen kwamen even goed uit. Doordeweeks spelen is vanwege de afstand ook geen pretje dus moest er flink geimproviseerd te worden om deze wedstrijd toch doorgang te kunnen laten vinden.

Eerste bedrijf

Op 14 januari begon het eerste groepje van drie spelers met de wedstrijd. Vadim Virny deed wat hij dit seizoen al zovaak deed: winnen. Hij speelde sterk centrumspel tegen Roy Coster die niet tot een zinvolle verdediging kwam. Virny won soepel. Daarna een lichte tegenvaller doordat Gil Salomé NK-finalist Ivo de Jong niet wist te verslaan. Salomé speelde een sterke partij maar verzuimde zichzelf te belonen. De stand werd zelfs weer gelijk. Herman Hilberink was bezig met een sterke centrumomsingeling tegen Raymond Koopmanschap maar in tijdnood wist hij niet tot de juiste variant te komen. Koopmanschap profiteerde dankbaar.

Tweede bedrijf

Met de 3-3 tussenstand werd de vierde partij op donderdagavond 26 januari gespeeld. Marino Barkel nam het op tegen Mitchel Mensinga. Een theoretische variant verscheen op het bord. Barkel overspeelde zijn tegenstander daarna behoorlijk en kon binnen no time de twee punten laten bijschrijven.

Derde bedrijf

De voorsprong was daar: 5-3!  In het derde bedrijf speelde een Westerhaars tweetal tegen hun Noord-Hollandse tegenstrevers. Zowel Yuen Wong en Gerbrand Hessing speelden spannende partijen, maar zij kwamen niet tot substantieel voor-of nadeel tegen respectievelijk Steven Wijker en Guido Verhagen: remise.

Vierde bedrijf


Aan de laatste vier spelers de eer om de 7-5 voorsprong over de streep te trekken. Op zaterdag 11 februari speelden zij de slotserie van deze wedstrijd. Bert Aalberts had licht initiatief tegen Vitalia Doumesh, maar kwam niet tot tastbaar voordeel: remise. De wedstrijd werd in het slot gegooid door Odin Mol. Hij trof de laag-gerateerde invaller Pepijn Folgers. Op papier een makkelijke overwinning, maar dammen wordt nog altijd op hout gespeeld en niet op papier. Mol zadelde zijn tegenstander op met een ongelukkige lange vleugel en wist op lange termijn een schijf en de partij te winnen. Vervolgens kwam ook Jan van Dijk tot winst. Na een vrij bizarre opening waar Van Dijk al zijn basisstukken opspeelde ging zijn aanval toch behoorlijk werken. Tegenstander Daan van Os kon nog richting de damlijn rennen maar het eindspel bood geen redding. Tot slot nam Edwin Twiest het op tegen Johan Wiering. Na een interessante partij met een opgedrongen randschijf voor Twiest wist deze in het late middenspel initiatief te pakken. Het eindspel met een plusschijf was echter niet genoeg voor de zege. Met zijn remise werden de boeken gesloten: 13-7 winst! Hiermee lijkt het eerste team het seizoen te eindigen op een prima vierde plaats. Volgende week zaterdag wordt er nog gespeeld in en tegen Wageningen.