Eerste team boekt cruciale overwinning

22 januari 2017

Nadat een winters begin van 2017 een afgelasting opleverde kon het treffen met Damlust uit Gouda gelukkig wel doorgaan. Na een voorspoedige reis op deze zonnige zaterdag arriveerde het team ruim op tijd op de alternatieve locatie in Reeuwijk. Bij het uitwisselen van de opstellingen bleek dat Damlust in de sterkste opstelling aantrad. Odin Mol was verhinderd, maar gelukkig kon Hans Vermin voor hem invallen.

 Na drie uur spelen opende Bert Aalberts de score. In een droge partij met Richard Mooser deden beide spelers geen rare dingen en kwamen dan ook vrij vlot na de veertig vereiste zetten remise overeen. Ook remise was er voor Hans Vermin die ondanks een gebrek aan speelritme prima overeind blijft in het ereklasse-geweld. Nadat hij vorig jaar al Schwarzman van de winst afhield moest nu ook Erno Prosman ondervinden dat Vermin nog altijd een geduchte tegenstander is. Gerbrand Hessing nam het op tegen Friso Fennema. In een spannende Roozenburg-partij met Hessing in de aanvallende rol voerde Fennema een Drost-offer uit. Hessing repliceerde met het Wiersma-tegenoffer maar zag te laat dat het fatsoeneren van zijn stand combinatief verhinderd was. De overgebleven stelling was reddeloos en Fennema won de partij.

 Een opsteker aan het bord van Marino Barkel die het zwaar had tegen de nummer drie van Europa Martijn van IJzendoorn. Na een technische opening werd Barkel naar het kerkhofveld gedrongen hetgeen erg gebonden en spannend spel opleverde. Barkel moest de nodige valstrikken ontwijken maar kon in het late middenspel met een geinig zetje naar remise combineren. Ook remise was er voor Herman Hilberink. Hij speelde een gewaagde Roozenburg-opstelling tegen de sterke Ben Provoost. Nadat de stand genormaliseerd werd had Provoost makkelijker spel, maar nadat deze in het late middenspel een goede mogelijkheid miste was het direct remise.

De achterstand liep verder op door de nederlaag van Edwin Twiest. Twiest had een groot deel van de partij de overhand, maar in het middenspel kantelde de partij en het eindspel bood geen enkele redding meer. Een pijnlijke nederlaag waarmee de stand al 8-4 bedroeg voor Damlust. Er moest dus het nodige gebeuren om in ieder geval nog een puntje mee naar Westerhaar te nemen. Allereerst was daar Jan van Dijk die de taaie Harry Clasquin positioneel behoorlijk wegspeelde. Van Dijk kon doorbreken en na het ontwijken van remisewendingen kon hij de punten in ontvangst nemen. Gil Salome bereikte weinig in de opening maar kon in het middenspel zijn klasse etaleren tegen Peter van Eck. Het eindspel was simpel gewonnen voor Salome en de stand was alweer gelijk.


Matchwinner werd Yuen Wong. In een partij met Ruud Kloosterman had Wong al snel erg prettig spel, maar Kloosterman liet zich niet zomaar van het bord zetten. In een dun standje had Wong voordeel, maar zou het genoeg zijn? Het eindspel bleek echter vrij eenvoudig gewonnen voor Wong waardoor de tussenstand opeens 8-10 was in het voordeel van de spelers van Denk en Zet. Aan Vadim Wirny de eer om de winst over de streep te trekken. Na een sterke partij begon Wirny in de afwerking te schutteren, waardoor hij zijn voordeel verspeelde. Het eindspel was nog wel remise zodat de Westerhaarse winst niet in gevaar kwam: 9-11! Met dit resultaat lijkt de Westerhaarse formatie nu definitief gevrijwaard van een nacompetitieduel. Het resterende programma lijkt zelfs nog kansen te bieden om nog wat te stijgen in het klassement.