Eerste team boekt ruime zege

11 december 2016

De laatste ronde voor de winterstop bracht het eerste team naar het Gelderse dorp Lunteren.  De sympathieke dammers van DES zijn niet elk jaar van de partij in de ereklasse maar dit jaar was het weer zover. Voor het eerste was het zaak om het goede gevoel van de wedstrijd tegen Hoogeveen vast te houden en de weg omhoog verder in te zetten. Wederom werd voor onderschatting gewaakt en waren elf bordpunten het belangrijkste.

De score werd geopend door Bert Aalberts. In een gezapige partij met Harmjan Lammers werden de punten na veertig zetten gedeeld. Niemand had kunnen bevroeden dat dit het startsein was voor een groot spektakel. Allereerst was daar ´tovenaar´ Jan van Dijk die interessant speelde tegen Ronald van de Beek. Het randschijvenspel beviel de Lunteraan wel en Van Dijk leek het positioneel lastig te krijgen. Maar zoals zo vaak wist Van Dijk de tactische mogelijkheden van het spel ten volle te benutten. Van de Beek was bij een erg gemene viergever nog op zijn post maar viel even later ten prooi aan een wat opzichtiger geintje. Het eindspel was simpel gewonnen en het eerste nam de leiding. 

Edwin Twiest nam het op tegen problemist Arjen Timmer. In een sterk gespeelde opening wist Twiest zijn tegenstander dusdanig in de problemen te brengen dat deze een vrij diepe  damcombinatie over het hoofd zag. De dam kon slechts tegen schijfverlies onschadelijk gemaakt worden en Twiest won de partij. Marino Barkel speelde weer bijzonder snel en sterk tegen de jeugdige Stijn Overeem. Barkel wist middels een combinatie een voordelig eindspel af te dwingen en kon zich zelfs een gemiste damafname veroorloven om te winnen. De voorsprong werd nog verder uitgebreid door Vadim Virny die in zijn fraaie technische stijl Mark Sanders helemaal zoek speelde.  


Bij 9-1 stokte de teller even. Invaller Alex Noppers trof de Lunterse kopman Henk Klarenbeek. In een degelijk gespeelde partij kreeg Noppers in tijdnood toch te kampen met een nadelig klassiek spelbeeld. De nooduitgang was niet aan Noppers besteed waarna hij verloor. Gerbrand Hessing werd matchwinner door, net als twee jaar geleden, Arno Bos te kloppen. Met prima positiespel dreef Hessing zijn tegenstander in het nauw. In een moeilijke stand koos Bos de verkeerde zet en werd hij weggecombineerd. Met nog drie partijen gaande kon er nog even aan het bordsaldo gewerkt worden. Odin Mol had op papier een te kloppen tegenstander in Arwin Lammers. Deze verweerde zich echter dermate handhaftig dat Mol geen kans op winst wist te krijgen.  Yuen Wong had een interessante partij met actieve randschijven tegen Erwin van Hierden. In het middenspel kreeg Van Hierden de overhand en tot overmaat van ramp liep Wong in een forcing. Het eindspel leek hopeloos maar toen Wong doortocht naar een tweede dam kreeg wist hij toch nog een niet meer verwacht punt binnen te slepen. Gil Salomé leek na een prima partij tegen Aldert van Eck op weg naar een zege. Het eindspel werd echter niet op zijn sterkst behandeld door Salomé waarna Van Eck toch nog remise kon laten aantekenen. Het eerste team kon echter tevreden terug kijken op de 14-6 overwinning. Na de winterstop is SNA uit Heerhugowaard te gast in Westerhaar.