Eerste team hard onderuit

1 november 2015

Het lijdt weinig twijfel dat het eerste team momenteel in de hoek zit waar de klappen vallen. Na een prima overwinning in de eerste ronde werd twee keer ongelukkig verloren. Het werd dan ook hoog tijd om weer te winnen om de onderste regionen te verlaten. De tegenstander van afgelopen zaterdag 31 oktober was echter het sterke Denk en Zet uit Culemborg. Met deze Betuwse ploeg is het de laatste jaren slecht kersen eten want vooral in uitwedstrijden werden flinke nederlagen geïncasseerd.

De opstelling bood weinig hoop. Culemborg is op papier al sterker maar de paring van Vadim Virny tegen Evgeni Vatutin was bepaald niet naar wens. Naar verwachting werd binnen twee uur remise overeengekomen waardoor de enige Westerhaarse grootmeester al geneutraliseerd was {1-1}. Tegelijkertijd was Herman Hilberink uit. Hij speelde een gewaagde opening tegen Boudewijn Derkx en kwam al gauw in een precaire situatie terecht, waarin geen redding meer mogelijk was {1-3}. Nog meer rampspoed op het bord van Marino Barkel, die vanuit de opening wat druk leek te hebben tegen de degelijke junior Valjuk. Deze laatste wist de druk hoofd te bieden en kon in het late middenspel na een unforced error van Barkel met een fraaie combinatie en dito rondslag het bord leeg vegen {1-5}. Gerbrand Hessing was ondertussen na een onnauwkeurigheid in de opening met wit op veld 19 terecht gekomen. Zijn stand was aan handen en voeten gebonden maar de eenzame soldaat leek nog wel houdbaar. Na een vergissing kon tegenstander Van den Borst echter meerdere schijven winnen {1-7}. Toen ook Tomasz Miksa het onderspit moest delven was de wedstrijd wel beslist. Hij werd na de opening naar de rand gedrukt door de Culemborgse kopman Pim Meurs en werd op modelachtige wijze ingeblikt {1-9}.

Teamfoto van het 1ste team seizoen 2015-2016
Na deze serie nederlagen kon Westerhaar weer een punt aan het totaal toevoegen. Bert Aalberts had tegen Wouter Ludwig een interessante opening waarin hij er voor koos om te vereenvoudigen. Nadien werd Aalberts naar de rand gedrukt maar zijn temposurplus compenseerde dat voldoende {2-10}. Een wat zure nederlaag vervolgens voor Odin Mol. In de opening en vroege middenspel had hij het beste van het spel tegen Dik de Voogd. Toen zijn voordeel verwaterde probeerde hij met blufpoker nog te winnen maar hij werd juist zelf slachtoffer van een combinatie {2-12}. Vervolgens kon Jan van Dijk nog net remise maken tegen Sven Winkel. Van Dijk moest na een onnauwkeurigheid in de opening de hele partij verdedigen. Waarschijnlijk heeft Winkel de winst wel laten liggen maar gezegd moet worden dat Van Dijk het eindspel keurig op remise hield {3-13}.

Yuen Wong nam het op tegen de grootmeester Alexander Boulatov. Na een gewaagde opening van Wong had Boulatov waarschijnlijk wel wat voordeel, maar zelfs voor grootmeesters is het moeilijk om een omsingeling te laten ‘lopen’. Boulatov bood dan ook maar remise aan na veertig zetten. Meestal biedt een grootmeester pas remise aan als hij slecht staat wat Wong goed door had: hij weigerde het remisebod en wist vervolgens fraai over zijn tegenstander heen te walsen {5-13}. De laatste partij tussen Gil Salome en Tjeerd Harmsma kende een klassiek karakter. In het late middenspel liep Salome onverhoopt vast en moest een schijf offeren. Het vervolg leek verloren maar Harmsma wist niet te winnen waarmee de eindstand op een dikke 6-14 nederlaag uitkwam.