Witte van Moort 2 verliest van Damcombinatie Fryslân

4 februari 2015

Het tweede team stond een zware pot te wachten. Ze mochten namelijk tegen de nummer twee van de competitie Damcombinatie Fryslân, die nog vecht om de eerste plek. En dat ze deze wedstrijd serieus namen viel wel te zien. Ze namen namelijk twee grootmeesters mee! Harm Wiersma doet normaal gesproken altijd wel mee maar Bassirou Ba speelt alleen de topwedstrijden. Dus ook tegen ons! 

De wedstrijd begon met een remise van Jan-Willem Hoeve tegen Sjoerd Huitema. Jan-Willem liet een remisecombinatie toe die dan ook genomen werd. Een paar zetten nadat de combinatie was genomen kon de vrede al worden opgetekend. Daarna scoorde Jan Schippers de eerste, maar jammer genoeg ook de laatste tweepunter voor het tweede. Hij voerde de druk goed op en de tegenstander maakte hierdoor een fout die snel werd afgestraft. Daarna scoorde onze invaller Peter Hoopman een  degelijke remise tegen Bastiaan Hollander. Eddie Hilberink mocht het opnemen tegen grootmeester en oud-wereldkampioen! Harm Wiersma. Eddie liet zien waarom hij al jaren een van de sterkste spelers van het tweede is en hield Harm vrij gemakkelijk op remise. Een knappe prestatie. Hierdoor kon een 5-3 tussenstand worden genoteerd. 

Maar hierna ging het mis. Alex Noppers speelde een sterke partij tegen Taeke Kooistra. In een stand waar nog niks aan de hand was mist hij echter een simpele 2-om-2 doorbraak naar dam. Dit kostte hem dan ook direct de partij. Daarna maakte Elena Altchoul tegen de andere grootmeester Bassirou Ba een positionele fout. Dit werd handig afgestraft door de Afrikaan en zo werd de tweede nederlaag van de dag geincasseerd. (7-5) Hierna viel er weer een remise te noteren. Maar ook deze partij had verloren kunnen gaan voor het tweede. Niek Kloppenburg stond de hele partij gelijkwaardig tegen Gerlof Kolk. Hij besloot naar een eindspel te gaan dat remise leek, maar kwam toch verloren te staan. Maar door een blunder in tijdnood van Gerlof Kolk werd het toch nog remise. 

De tussenstand was ondertussen 8-6 en er moest gescoord worden door het tweede. Maaike Noppers speelde een lange tijd een goede pot tegen Douwe Edelenbos. Op het moment dat ze moest rekenen zag ze het plan voor remise wel maar durfde ze het niet aan. Daarna was de stand net iets te slecht om toch nog op gelijkspel te houden waardoor ze een nederlaag incasseerde. Rene Schippers speelde tegen Willem Leijenaar een behouden pot. Hij kreeg voordeel en leek misschien nog wel kansen te krijgen op winst. Maar Leijenaar behaalde door een paar handige trucjes een compleet gelijkwaardig remise. Als laatste mocht Edwin Twiest het nog proberen tegen Siep Buurke. Ook Edwin speelde een redelijk technische en behouden partij. Hij kreeg ook wat voordeel. In een rekenstand probeerde hij nog wel wat uit, maar het had geen effect. Remise. Hierdoor verloor het tweede met een totaalscore van 12-8 en moeten ze de volgende wedstrijden nog vol aan de bak om degradatie te voorkomen!