Eerste team wint verdiend van Mo&Z Volendam

7 februari 2015

Zaterdag 7 februari stond alweer de tiende en voorlaatste ronde van de nationale competitie op het programma. Het eerste team ontving in eigen huis Mo&Z Volendam. Volendam heeft in potentie een sterrenteam maar kwam vandaag zonder haar topgrootmeesters naar Westerhaar. Westerhaar leek dan ook licht favoriet, maar het was zeker geen gelopen koers.
Het spits werd als zo vaak afgebeten door Marino Barkel. Hij had tegen de Volendamse kopman en oud WvM-speler Ben Provoost een rustige partij die na anderhalf uur spelen in een onbeslist eindigde (1-1). Gerbrand Hessing nam het op tegen de taaie Ramon Sakidin. Een stugge partij leek zich aan te dienen, maar Sakidin koos dit keer voor spannend spel. Dat brak hem al snel op, want Hessing kreeg de gelegenheid om gratis naar de damlijn te combineren. Na damafname stond Hessing twee  schijven voor en hij won dan ook snel (3-1). Op het kopbord nam Casper Remeijer het op tegen de sterke Thomy Mbongo uit Lille. Remeijer speelde een flankaanval die later overging in een centrumaanval. Mbongo had niet beter dan de aanval af te breken waarna de heren al snel een puntendeling overeenkwamen (4-2). Vadim Virny nam het op tegen de Kameroenese Luc Baya. Virny kreeg na de opening al wat voordeel en kon zich in het middenspel verheugen op een goed klassiekje. Toen Baya gedwongen werd tot een Ghestem-doorstoot was het voor de grootmeester uit Münster geen probleem meer om de twee punten te incasseren (6-2).
Een mooie voorsprong. Gezien de overige paringen leek deze voorsprong ook beslissend. Tomasz Miksa had namelijk in Sijmen Hansen een aanzienlijk lager ingeschaalde tegenstander. Miksa speelde dan ook agressief maar Hansen liet zich niet zomaar de paling van het brood eten. De punten werden dan uiteindelijk ook gedeeld (7-3). Odin Mol speelde tegen Wouter Ludwig een spannende partij. Ludwig probeerde met een half open klassiek spelletje kansen te creëren. Mol had zich echter goed voorbereid en speelde sterk tegen. Uiteindelijk kreeg Mol nog wat voordeel op het eind, maar niet genoeg (8-4)  Gil Salomé speelde tegen de altijd lastige Cor Westerveld. In deze partij ging het crescendo want Westerveld speelde te slap tegen en werd dan ook zonder pardon van het bord gedrukt (10-4).

Met drie partijen gaande was er nog een punt nodig. Yuen Wong speelde tegen de Volendamse teamleider Paul Sier een onstuimige aanval tegen. Wong leek lange tijd beter te staan, maar op het eind kantelde het en moest hij zich door de mazen van het Volendamse net wurmen om naar de damlijn te stormen, met de beslissende remise als resultaat (11-5). Bert Aalberts speelde tegen oud-kampioen van Nederland Wieger Wesselink. Aanvankelijk vlogen de schijven door toedoen van eerstgenoemde van het bord, maar toen Wesselink ten onrechte tot klassiek besloot kantelde de partij. Aalberts won een schijf, maar nadat hij de winst miste niet de partij (12-6). Als laatste speelde Herman Hilberink tegen Bhiem Ramdien. De spelers makten er een spannende partij van en Hilberink leek niet minder te staan. Toch ging het ergens mis en kwam Hilberink in een nadelig 5-om-3 eindspel terecht. Door de ongelukkige opstelling van de schijven van Ramdien was dit echter niet heel kansrijk en Hilberink kon dan ook een goede remise laten noteren, met de klinkende 13-7 overwinning als resultaat.

Gil Salomé wist zijn sterke partij in een overwinning om te zetten.