Eerste team stunt tegen koploper

24 januari 2015

Zaterdag 24 januari was het tijd voor de negende ronde van de clubcompetitie. Het eerste team van Witte van Moort nam het in eigen huis op tegen het ijzersterke Apeldoorn. Apeldoorn is al jaren een erg sterk team maar greep telkens naast de titel. Voor aanvang van deze wedstrijd stonden ze echter ongedeeld eerste, dus het zag er florissant uit voor de bezoekers. Logischerwijs was het Apeldoornse team vandaag erg sterk opgekomen, het Gelderse team had zes grootmeesters uit Apeldoorn en verre omstreken opgetrommeld, terwijl Westerhaar slechts één grootmeester opstelde. Bovendien miste Westerhaar basisspeler Casper Remeijer die door de winterse omstandigheden niet in Westerhaar kon komen. Het leek op voorhand dus een zware taak te worden voor de Westerhaarse dammers om een resultaat te halen.
Zoals te doen gebruikelijk was Marino Barkel als eerste klaar. Hij probeerde het wel tegen het rotsblok Hendrik van der Zee, maar kreeg geen greintje voordeel en de uitslag was dan ook de voorspelde remise (1-1). Gerbrand Hessing had een voor hem bekende tegenstander. Net als vorig seizoen kwam hij uit tegen Cock van Leeuwen. Daar Van Leeuwen de zwakste Apeldoornse speler is, knalde Hessing er vol in op zoek naar winst. Een Partie-Bonnard opstelling leek vooral Van Leeuwen kansen te geven. In dit loodzware speltype raakte Van Leeuwen de draad kwijt, en accepteerde hij dan ook gretig het remisevoorstel van Hessing (2-2).
De derde remise was er voor Tomasz Miksa. Hij nam het op tegen de Russische grootmeester Andrej Kalmakov. Kalmakov, in een recent verleden nog in de Westerhaarse gelederen actief, kreeg door het sobere spel van Miksa geen kans op winst (3-3). Bert Aalberts speelde tegen Alexander Presman. In de opening lanceerde Aalberts een zacht aanvalletje. Presman moest de aanval noodgedwongen afbreken. Vervolgens kwam Aalberts nog wat minder te staan maar de puntendeling kwam niet in gevaar (4-4). Gezien de krachtsverhoudingen twee mooie remises. Voorts trof Vadim Virny de degelijke Hein Meijer. De partij leek zich spannend te ontwikkelen, maar toen Meijer zijn eigen aanval van het bord ruilde was dat het startsein gegeven voor een spervuur aan afruilen. Virny probeerde het nog wel, maar kreeg geen kans op winst (5-5).
Halverwege en nog steeds was er geen bloed vergoten. De man om dat te veranderen lijkt topscorer Odin Mol te zijn. Hij trof de gelijkwaardige Jasper Lemmen. Lemmen speelde een tamme partij waarbij de ruiltjes niet werden geschuwd. Uiteindelijk mondde de partij uit in een klassiekje wat geen van beide spelers kansen bood (6-6). Supersub Gerwin Mollink (ingevallen voor Remeijer) nam het op tegen Frerik Andriessen. Mollink kweet zich uitstekend van zijn taak als invaller en ruilde elke schijf die voor zijn voeten kwam af. Andriessen, drie seizoenen geleden nog onderdeel van het kampioensteam van Witte van Moort, kreeg pas in het eindspel wat voordeel. De remisegrenzen werden echter nooit overschreden (7-7).
Met nog drie partijen bezig en nog altijd de gelijke stand gloorde er hoop dat de Westerhaarders een resultaat gingen halen. Gil Salomé speelde tegen Kees Thijssen. Beide spelers zijn smaakmakers en er ontspon zich dan ook snel een aanval versus omsingelingpartij. Salomé viel aan, koren op de molen van de sterke omsingelaar Thijssen. In de partij kreeg Thijssen belangrijk voordeel, maar Salomé wist nog net naar een 3-om-1 eindspel af te wikkelen (8-8). Yuen Wong trof Michiel Kloosterziel. De schijven vlogen in de opening van het bord en het leek dan ook snel remise te worden. Wong kwam toch wat minder te staan en wellicht heeft Kloosterziel in het middenspel een sterke voortzetting gemist. Zo de partij ging kabbelde het geheel rustig voort naar remise (9-9).

Dan de slotpartij. Herman Hilberink, nulvoudig wereldkampioen, moest het opnemen tegen tienvoudig wereldkampioen Alexei Chizhov. Hilberink had lak aan de reputatie van zijn tegenstander en speelde principieel. Een spannend klassiek middenspel met hangende schijven en lelijke vleugels volgde. Erg lastig te beoordelen. Zo lastig, dat ook de koning van het klassiek Chizhov er geen raad mee wist. In het nauw gedreven moest hij ten koste van drie schijven een verschrikkelijk eindspel gaan spelen. Er gloorden kansen op een overwinning! Chizhov kwam echter met de nodige moeite op twee dammen, waarna de numerieke achterstand overbrugd kon worden. Hilberink berustte in remise (10-10). Een mooi bonuspunt voor het eerste team, dat zich nu praktisch veilig heeft gespeeld.

Tsjitjsov - Hilberink wordt druk bekeken door onder andere Roelof Schippers. Ook supersub Gerwin Mollink, in duel met Frerik Andriessen (voor), kijkt toe.