Eerste team onderuit in Schiedam

Zaterdag 10 januari

Zaterdag 10 januari stond de achtste ronde van de clubcompetitie op het programma. De Westerhaarse dammers moesten afreizen naar het verre Schiedam. De voorspelde storm leek mee te vallen en het team bereikte het Schiedamse speellokaal dan ook zonder problemen. Daar diende zich wel een ander probleem aan, namelijk het sterke team van Van Stigt Thans. De opstelling gaf aan dat de Westerhaarders moesten vrezen voor de hoogste borden terwijl de kansen gezocht moesten worden op de staartborden.
Marino Barkel opende de score. Tegen Jeroen Kos werd er vooraf gehoopt op wat kansen, maar Kos toonde zich een taaie speler wat na twee uur in de eerste puntendeling resulteerde (1-1). Gerbrand Hessing nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Anatoli Gantwarg. Na een passieve opening die veel tijd kostte leek Hessing in de touwen te hangen, maar toen Gantwarg met een Ghestem-doorstoot de spanningen opvoerde was dat alleen maar in het voordeel van Hessing. De doorstoot kon niet door de beugel en Gantwarg wikkelde af naar een nadelig eindspel. Hij bood snel remise aan wat door Hessing werd geaccepteerd (2-2). Vervolgens remiseerde Gil Salomé. Tegen Peter van der Stap was hij de bovenliggende partij, maar deze tegenstander staat tot ver buiten Schiedam te boek als erg degelijk, waardoor Salomé niet verder kwam dan een licht voordelig eindspel. Uiteindelijk werd het remise (3-3).
De remisereeks werd op een pijnlijke manier doorbroken. Casper Remeijer speelde een theoretische variant tegen theoreticus Frits Luteijn. Een gevaarlijke keuze, en zeker toen Remeijer in de opening al een fout maakte. Hoewel het numerieke evenwicht bewaard bleef was de stand een ruïne. Uiteindelijk verloor Remeijer een schijf en de partij door een offertje (5-3). De stand werd gelijk getrokken door Odin Mol. Tegen Geert Prinsen voerde hij de druk in de partij gestaag op, maar er was enige twijfel of de stand niet te dun was geworden. Mol kon echter in een vier om vier nog doorbreken naar dam, zijn tegenstander kansloos latend (5-5). Vadim Virny nam het vervolgens op tegen Waldo Aliar. Op hét Westerhaarse kansbord kwam Virny vanuit de opening tot prettig spel. Aliar verdedigde echter taai en wist het nadeel binnen de perken te houden. Virny kwam niet tot een serieuze winstkans (6-6). Een behoorlijke tegenvaller.

Er waren nog vier partijen bezig. Herman Hilberink had een spannende opening tegen Martijn Rentmeester. Na een op zich wel aardig bedacht offer kwam Rentmeester met de enige weerlegging, die helaas wel eenvoudig de schijf voorsprong wist te behouden. Hilberink kwam er verder niet meer aan te pas (8-6). Yuen Wong speelde tegen bondscoach Rob Clerc. Wong omsingelde de aanval van Clerc, maar werd toch behoorlijk naar achteren gedrukt. In een dunne stand kon Clerc, specialist in het spelen tegen zwakke randschijven, na de laatste fout van Wong naar dam soleren (10-6). De wedstrijd leek wel beslist gezien de scheve laatste paringen. Zo nam Tomasz Miksa het op tegen grootmeester Ron Heusdens. Miksa liet een aanval toe en kwam wat minder te staan. Toch kwam Miksa pas echt in de problemen in het late middenspel. Heusdens kon het echter niet rond krijgen en na een offer met doorloop naar dam haalde Miksa een mooi punt (11-7). Als laatste was Bert Aalberts nog bezig tegen Anton van Berkel. Na een passief begin werd Aalberts in het middenspel opgezadeld met een achtergebleven schijf. Van Berkel kwam sterk opzetten en Aalberts moest verdedigen. Toen Aalberts definitief vastgelopen leek en na een eerste offer nog geen verlichting kwam werd een tweede offer gelanceerd. Het resterende eindspel bleek wonderwel remise (12-8).