Dammers Witte van Moort veroveren koppositie!

Zaterdag 30 Oktober moesten de dammers van Witte van Moort aantreden tegen Hordijk & Hordijk uit Culemborg. Op papier een van de zwakste teams uit de Ereklasse, en dus een wedstrijd die gewonnen moest worden om de aansluiting met de koplopers te behouden. De Westerhaarders waren echter gewaarschuwd, aangezien de equipe uit Culemborg de eerste ronde van de competitie een verassend gelijkspel had laten aantekenen tegen Hijken DTC, het team dat vorig jaar nog voor Witte van Moort de derde plaats wist op te eisen.

Hoewel de paring op een vijftal borden een duidelijk overwicht liet zien bleef het lange tijd onduidelijk waar Witte van Moort de overwinning vandaan moest halen. Aangezien Dik de Voogd op het eerste bord ook nog snel danig in de problemen werd gebracht door voormalig Witte van Moort speler Jan Peter Patist, moesten de Westerhaarders zelfs lang vrezen voor weer een Culemborgse stunt. Pas in het zesde speeluur kwam er tekening in de strijd en bleek de Westerhaarse ploeg toch beide wedstrijdpunten te kunnen bijschrijven. Overwinningen waren er van Casper Remeijer op R.J. van den Akker en van  Martijn Rentmeester op Pieter Steijlen. De overige acht partijen eindigden in remise.
Door de 12-8 overwinning pakt Witte van Moort de koppositie in de Ereklasse, wel moet het Orfam Telecom uit Hengelo naast zich dulden.

Marino Barkel was als eerste uit. Hij kreeg wel optisch voordeel tegen Ton van Adrichem, maar het bleek te weinig voor de winst.  Hij deed er verstandig aan om niet al zijn schepen achter zich te verbranden en nam genoegen met een punt

Invaller Gerwin Mollink speelde een rustig drukspelletje tegen Derk-Jan Riesthuis. Meer dan een punt zat er ook hier niet in.

Edwin Twiest speelde tegen Tjeerd Harmsma tegen de achtergebleven schijf op veld 5;  het werd een vrij ingewikkelde partij, waarin Edwin zelfs grote winstkansen kreeg. Ook hier werd het echter remise.

Niek Kuijvenhoven opende agressief met 1.35-30(!). Hij kreeg de gewenste aanval op het bord, maar Henk Ruesink speelde dit keurig tegen met remise als resultaat.

Auke Scholma speelde tegen de Wit-Russische grootmeester Alexander Boulatov, die bekend staat om zijn oerdegelijke spel. Degelijk was het dit keer echter allerminst. Auke kreeg de mogelijkheid een rechtstreekse combinatie uit te halen. Het buitenkansje was echter niet aan hem besteed, waarna het voordeel verwaterde en een vijfde remise kon worden bijgetekend.

Ben Provoost trof qua rating een duidelijk mindere tegenstander in Kees van den Bosch, maar in de partij werd de balans op geen enkel moment verbroken. Remise werd een feit.

Pas na vijf uur spelen was het raak. Casper Remeijer won van Robert-Jan van den Akker. Na een mislukte opening kwam Casper in het nadeel, maar een tiental zetten later was de stand weer redelijk normaal en hield hij een drukstandje over. In het eindspel wist hij nog te winnen door een combinatie uit te halen, waarbij zijn dam een klein bezoek bracht aan alle hoeken van het bord. Na het afnemen van de stukken gaf zijn tegenstander het op.

Toen Dik de Voogd niet veel later zijn zeer hachelijke positie wederom de remisehaven bleek te hebben ingeloodst kon de overwinning de dammers uit Westerhaar niet meer ontgaan.
Boudewijn Derkx, die onder zijn kunnen speelde maar alsnog had kunnen winnen, moest uiteindelijk met remise genoegen nemen tegen de beduidend zwakkere Sjuul Verheij. 

Martijn Rentmeester zorgde voor een kleine stunt door de eindstand op 12-8 te bepalen. Hij versloeg NK-finalist Pieter Steijlen na een ingewikkelde partij. De opening en beginnend middenspel waren voor Pieter, maar Martijn kwam steeds beter in zijn spel en het voordeel sloeg om naar zijn kant. Na een secuur eindspel mocht hij, net als Casper Remeijer, zijn eerste winstpartij voor Witte van Moort noteren.

Hoewel van een makkelijke middag geen sprake was, bleek de Westerhaarse overwinning uiteindelijk toch zeer nuttig. Beide koplopers lieten deze vierde ronde punten liggen, waardoor Witte van Moort na zijn zwaarbevochten overwinning gedeeld op kop is komen te staan.