dag 4 NK Junioren

Na 7 ronden nestelt Roland Kreeft zich naast Simon Harmsma aan kop van de ranglijst. Matheo heeft zich knap herstelt na een dramatische start en volgt op 1 punt.

Donderdag 02 mei

Vandaag staan er 2 ronden op het programma. In de ochtend ronde 6 vind de kraker Simon Harmsma-Emre Hageman plaats.

Na een bekende opening met een wederzijdse laveerpartij waarin wit licht initiatief richting klassiek spel verkrijgt met voor wit een extra optie naar een omsingeling door een schijf naar 29 te dirigeren begaat Emre op zet 40 met 08-12 een dure fout. Beter was het geweest zich in te laten in de omsingeling die voor wit over het algemeen beter uitpakt. Echter na 40. 20-25 41. 39-34 04-09 enz had zwart zich staande kunnen houden en is de witte omsingeling niet echt uit de verf gekomen.

Alex Poliakov-Siebe Kortleven.

Op de 20ste zet plaatst Siebe een offer met 27-31 36x27  21. 18-23. Goed doorberekent de schijf zal namelijk  weer terug gewonnen worden waaarna de partij een gelijkwaardig verloop kent waarin het evenwicht nooit verbroken wordt. Met remise als terechte uitslag.

Alexei Ovsyanko-Matheo Boxum

In deze partij had Alexei na een enorme aanvalspartij op zet 31 met 34-29 zwart voor onoverkomelijke problemen kunnen stellen  immers wat zwart ook speelt op zet 31 volgt de mogelijkheid tot een dubbele dreiging met 29-23 of 30-24 is de witte aanvalsdrang niet meer te pareren. Dat Alexei later in de partij zijn Waterloo nog vind is jammerlijk te noemen als je zo dicht bij bent. Matheo zal ongetwijfeld peentjes hebben gezweet tijdens deze partij en opgelucht adem hebben gehaald na deze miraculeuze escape.

Roland Kreeft-Sytze Spijker

Ja dan deze partij Roland moest keihard werken (bron Roland) want Sytze maakte het hem beslist niet makkelijk in deze partij waarin het evenwicht lange tijd gelijkwaardig bleef. Op zet 33. 06-11 brengt Sytze er nog een leuke dam in die onderkent wordt door Roland (bron Roland). Echter even verder in de partij na 35. 17-21 begaat Sytze een cruciale fout en volgt er een eenvoudige combinatie in een zeer uitziende remiseachtige stelling gaat het vervolgens nog mis waarna Roland opgelucht adem haalde door laat in het spel nog een 2 te kunnen noteren. 

Melvin Koullen-Daniel Boxum

Melvin speelde tot vandaag zijn beste partij van het toernooi en had bijna Daniel op de pijnbank gelegd, bijna we komen erin op zet 37. 38-33 (Zie toernooi base dammen) mooier kan je de klassieke stand bijna niet hebben aangezien 38. 04-09 en 04-10 verboden zijn middels een zetje moet zwart in armoede een schijf offeren met 16-21 en sleept er vervolgens nog een remise uit. Voer voor de analisten onder ons Melvin zal toch vast wel ergens hebben kunnen winnen?

Ronde 7 vangt aan om 15:00uur. De volgende wedstrijden staan op het programma.

Matheo-Boxum- Melvin Koullen

We komen erin na 26. 47-41  Matheo neemt speculeert op een zetje mee waar Melvin na 26. 13-18 dan ook de dupe van wordt en er geen houden meer aan is ook niet na de damafname die in de partij nog volgde. Hier was 26. 02-07 geboden om de strijd gaande te houden.

Siebe Kortleven-Alexei Ovsyanko

Ook in de 2 partij is het Alexei die de boventoon voert en een volle schijf verovert en recht op de winst afstevent. Maar waar vandaag 4 punten op zijn conto had bijgeschreven kunnen/moeten worden stagneert het en is Alexei maar 1 punt rijker geworden. Schrale troost is dat Alexei de strijd niet schuwt maar helaas niet loon naar werken heeft gekregen vandaag.

Emre Hageman-Alex Poliakov.

Emre herstelde zich van zijn eerdere nederlaag vandaag door Alex in een laat stadium  met een niet al moeilijke maar wel geraffineerde finesse  te verschalken. Door deze finesse bleef er een eindspel over die vlekkeloos naar winst werd gevoerd. Na pak hem beet 33 zetten was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Alex en lag er een remise in het verschiet die uiteindelijk niet werd gevonden.

Sytze Spijker-Simon Harmsma

In deze partij werd het evenwicht nooit echt verbroken alhoewel je zou denken dat Simon optisch overwicht had. In de partij vond Sytze de remise via een lichte combinatie waarin meerslag vaak een uitkomst bied naar plakkers die de weg naar remise inleiden hetgeen ook gebeurde in deze partij.

Daniel Boxum-Roland Kreeft.

Daniel speelde in het middenspel te passief en daar wist Roland wel raad mee. De tempi voorsprong bouwde zich in rap tempo op. De winst was een kwestie van techniek en Roland ging daar vakkundig mee om.