Dammers Witte van Moort verliezen weer

19 november 2023

De vijfde ronde van de clubcompetitie dammen op zaterdag 18 november was een belangrijke voor damclub Witte van Moort uit Westerhaar. Na twee nederlagen op rij stond de derby tegen Hoogeveen onder hoogspanning.

Danny Slotboom trapte af. Tegen de sterke Rick Hakvoort was Slotboom met een halve hekstelling helemaal in zijn element. In de analyse bleek Slotboom zelfs goede kansen te hebben gehad maar in de partij kwam het er niet uit: remise. Marino Barkel had met een rustige opzet de hele partij het makkelijkere van het spel tegen de degelijke Martijn Vissers. Tot groot voordeel kwam het niet, zodat remise de logische uitslag was.

De Westerhaarders namen vervolgens een prettige voorsprong in. Als eerste won Bert Aalberts. Hij trof een agressief ingestelde Nicole de Vries die te veel van haar aanvallende positie vroeg. Met een leuk offerplan forceerde Aalberts schijfwinst. De gewonnen, vooruitgeschoven schijf kon amper bedreigd worden zodat dit uiteindelijk ook tot partijwinst leidde. De tweede partijwinst was voor Jan van Dijk. Tegen Maarten Wichgers speelde hij een goede positionele partij, al miste Wichgers onderweg een grote winstkans. Toen deze verzuimd werd draaide Van Dijk de duimschroeven hard aan en won hij de partij overtuigend. Thijs van den Broek speelde een prima positiepartij maar moest voortdurend op zijn hoede zijn tegen de sterke en vooral sluwe Zainal Palmans. Met een creatief offer haalde de Brabander een prima remise binnen.

Bij de 7-3 voorsprong begon de wind opeens te draaien. Martijn de Leeuw kampte tegen Klaas Leijenaar in het middenspel met een hangende schijf maar hij verdedigde zich goed. Toen De Leeuw het halve remise-ei versmaadde restte hem uiteindelijk een lege dop. Gerbrand Hessing kreeg vanuit de opening een ver opgedrongen randschijf tegen de sterke Michel Stempher. Beide partijen zetten een vleugelaanval in wat een kleurrijk spelbeeld opleverde. In een redelijke stand ging Hessing echter in de fout waarna Stempher met een leuk zetje naar een winnend eindspel combineerde. Herman Hilberink speelde een nogal bonkige partij tegen Maikel Palmans. Hilberink stond steeds wat lastiger maar wist met creatieve middelen een remise-eindspel af te dwingen. In dat remise-eindspel sneed Hilberink zichzelf lelijk in de vingers toen hij het laatste trucje van Palmans overzag.

Zo stond Witte van Moort opeens 7-9 achter en was het alle hens aan dek. Yuen Wong had goed begrepen dat een overwinning nu bittere noodzaak was. Tegen de sterk opkomende junior Wouter Sosef speelde Wong zijn favoriete aanvallende spelletje. Sosef probeerde principieel tegen te spelen maar kwam toch nadelig uit. In een dunne stand rekende Wong nauwkeurig en het resterende eindspel zette hij in winst om. Gil Salomé was op dat moment aan het vechten om nog een remise aan zijn verloren eindspel over te houden, en Witte van Moort nog een punt te bezorgen. Zijn tegenstander Henk Grotenhuis ten Harkel raakte helaas niet meer in paniek en won de partij.

Zo verloor Witte van Moort voor de derde keer op rij schlemielig: 9-11. Over twee weken volgt de loodzware uitwedstrijd in Wageningen.