Nipte overwinning voor dammers Witte van Moort

15 januari 2023

Na de winterstop was het op zaterdag 14 januari tijd voor de achtste ronde in de clubcompetitie. De dammers van Damclub Witte van Moort namen het in een thuiswedstrijd op tegen WSDV. De Wageningers hadden maar liefst zes van de zeven voorgaande competitiewedstrijden gewonnen en dus beloofde het een zware middag te worden voor de Westerhaarders.

Bij het uitwisselen van de opstellingen bleek dat de Wageningers een behoorlijke jas hadden uitgedaan. Maar liefst vijf basisspelers ontbraken waardoor er flink uit de reserves geput moest worden. De Westerhaarders waren daarentegen op oorlogssterkte wat de kans op een goed resultaat al danig deed toenemen.

Jan van Dijk opende de score. De kersverse nummer 4 van Nederland speelde een vlotte partij tegen Darya Tkachenko. Na enige verwikkelingen bleek remise de terechte uitslag. Ook remise was er voor Bert Aalberts, die tegen Machiel Weistra niet goed uit de opening kwam. Met een zwaar NK in de benen kwam Weistra niet tot het sterkste plan waardoor de partij uiteindelijk bloedeloos remise liep. Van tevoren werd gehoopt dat Martijn de Leeuw invaller Luise Gabbert een kopje kleiner zou maken. Deze Wageningse maakt echter een sterke ontwikkeling door en hoewel De Leeuw zijn tegenstandster goed testte, bleef ze op de been.

Een mooie loting was die tussen Jean-Marc Ndjofang en Jan Groenendijk. Groenendijk werd afgelopen donderdag op heroïsche wijze kampioen van Nederland maar dat belette Ndjofang niet om een mooie agressieve opzet te spelen. Groenendijk speelde het even sterk tegen en ook in het dunne standje maakten de beide topdammers geen fouten: remise. Marino Barkel speelde een boeiende partij tegen Koos van Amerongen waarin hij zowel op het bord als op de klok de nodige druk ontwikkelde. Van Amerongen verweerde zich ogenschijnlijk goed waardoor de partij naar remise liep. In de derde helft bleek toch dat Barkel geforceerd een schijf had kunnen winnen. Peter Hoopman speelde tegen Marcel Monteba een openingsvariant die tot boeiend spel kan leiden. In deze partij kwamen er snel vereenvoudigingen in de stand en ondanks dat het vervolg nog wel interessant was bleef het evenwicht bewaard: remise. 

Bij een 6-6 tussenstand brak Herman Hilberink de wedstrijd open voor Witte van Moort. Tegen oudgediende Wouter van Beek liet Hilberink andermaal zien dat hij dit seizoen in goede vorm steekt. Nadat sterk spel tot een schijfwinst voor Hilberink had geleid leek de Wageninger nog naar een eindspel te kunnen afwikkelen. Hilberink bleef echter rustig en kon de twee punten opstrijken. Gerbrand Hessing speelde tegen Gerben van Steenbergen een positionele partij waarin hij wat makkelijker stond. In de eindfase leken er kansen te zijn maar Van Steenbergen vond de juiste voortzetting en dwong remise af.

Met nog twee partijen te gaan was er een 9-7 voorsprong en waren er dus nog twee punten benodigd voor de overwinning. De laatste twee Westerhaarders hadden echter sterke tegenstand dus was het spannend of dit wel ging lukken. Thijs van den Broek deed het rustig aan tegen Pieter Steijlen maar kwam daardoor wel behoorlijk in de verdrukking. De speler van Witte van Moort wordt echter niet snel nerveus van een dergelijke situatie en kwam uiteindelijk zonder kleerscheuren over de finish: remise. In de slotpartij nam Yuen Wong het op tegen veelvoudig wereldkampioen Alexander Shvartsman. In de eerste partijhelft leek Wong wat nadeel op te lopen maar ergens ging het verkeerd voor Shvartsman. Wong speelde de gammele constructie van Shvartsman sterk tegen en ging een gunstig eindspel in. Tot ontsteltenis van Shvartsman sloeg Wong een remisebod af. Toen Wong merkte dat er nog maar één punt voor de overwinning benodigd was bood hij direct remise aan wat natuurlijk werd geaccepteerd. In de eerste analyses leek Wong zelfs een winst te hebben verzuimd.

Uiteindelijk dus een knappe 11-9 overwinning. Witte van Moort blijft op de vijfde plaats staan en kan in de slotwedstrijden nog proberen om op het erepodium terecht te komen. Op 28 januari speelt Witte van Moort een uitwedstrijd tegen het sterke Huissen.