Dammers Witte van Moort maken het spannend, maar winnen wel

13 november 2022

De vijfde ronde van de clubcompetitie bracht het eerste team van Damclub Witte van Moort naar Arnhem. In de eerste vier rondes hadden de Westerhaarders vijf punten verzameld. Arnhem is een tegenstander die de Westerhaarders normaal wel ligt dus was de doelstelling om vandaag een tweepunter te pakken.

Dat op zo’n zaterdag niet alleen op het dambord vreemde dingen gebeuren bewees de koffiestop onderweg bij een hotel te Deventer. Bij de eindafrekening bleek opeens een Pepsi cola op de rekening te staan terwijl die toch echt niet was besteld door het zeskoppige gezelschap. Directe terugbetaling was kennelijk niet mogelijk maar na veel vijven en zessen werd toegezegd dat de kosten van het ‘spookdrankje’ binnen enkele weken weer worden teruggestort op de rekening van de damclub.

Na een mooie zonnige rit kwam het gezelschap in Arnhem aan en werden de opstellingen uitgewisseld. Er leken zeker twee belangrijke kansborden te zijn terwijl het op de overige borden wat meer in evenwicht was. De liefhebbers konden nog even stoom afgeblazen op de fitnessapparaten die zich buiten de speelzaal bevonden.

De Westerhaarders kregen direct een flinke tegenvaller te verwerken. Marino Barkel had een uitgesproken kansbord en kreeg ook de gewenste spanningen. Na een foute inschatting van Barkel kon tegenstander Douwe Hokwerda een schijf winnen. Barkel vocht door maar de sterk vervolgende Hokwerda kwam niet meer in de problemen en won de partij. Herman Hilberink trok de stand snel gelijk. Tegen Joost Hooijberg had Hilberink een wat gammel ogende aanval ingenomen. Hilberink had het echter prima onder controle en in het vervolg wist hij met een uiterst giftige zet een tweetal zetten te verhinderen. Hooijberg had niet allebei de combinaties onderkend waarna Hilberink via damgeven victorie kon kraaien.

Bij 2-2 volgden er een aantal remises met wisselende kansen. Peter Hoopman had een sterke partij tegen Niek Smeitink waarbij hij de aanval van zijn tegenstander omsingelde. In het gevorderde middenspel had Hoopman volgens de computer een sterke voortzetting, die evenwel gemist werd. Uiteindelijk eindigde de partij onbeslist. Martijn de Leeuw trof de Arnhemse kopman Frerik Andriessen. Remise zou in deze partij een prima resultaat zijn en De Leeuw speelde dan ook een degelijke opzet. Andriessen probeerde het wel maar kreeg nauwelijks grip in de partij: remise. Spektakel was er bij Thijs van den Broek, die in het middenspel naar een macro-eindspel combineerde. In dit soort eindspellen is het voor een mens lastig te bepalen wat het allemaal waard is. De computer had toch vooral de voorkeur voor de stand van tegenstander Erik van de Weerdhof. In de partij eindigde het echter in remise.

Witte van Moort pakte toen de voorsprong. De inmiddels warmgedraaide Jean-Marc Ndjofang trof de interessante dammer Henk Grotenhuis ten Harkel. Hoewel Ndjofang wel wat druk probeerde te ontwikkelen bleef zijn tegenstander lange tijd goed op de been. Met een tweetal krachtzetten bezorgde Ndjofang zijn tegenstander zoveel hoofdbrekens dat deze in een nog altijd houdbare stand door de klok ging. 

Met 7-5 voor waren er nog vier partijen aan de gang, en leek een kleine overwinning tot de mogelijkheden te behoren. Yuen Wong speelde tegen de degelijk opererende Peter Kort. Wong leek goede perspectieven te hebben in klassiek maar doordat Kort de stand goed openhield viel dit uiteindelijk nogal tegen: remise. Gerbrand Hessing nam het op tegen Hin Wong. Na een openingsgeintje van Hessing waar Wong niet aan ten prooi viel ontwikkelde de partij zich interessant. Hessing kwam al snel in tijdnood maar had wel de betere stand. Hoewel Hessing zelfs winstkansen gemist heeft was de uiteindelijke remise een verdienstelijk resultaat. 

Bij 9-7 voor was de overwinning eigenlijk al een feit, want in de resterende partijen konden de Westerhaarders nauwelijks nog verliezen. Dat de partij van Bert Aalberts tegen Maarten Linssen nog steeds bezig was, was opvallend, want zij leken in eerste instantie op een snelle remise af te stevenen. Na een mindere voortzetting van Linssen kreeg Aalberts nog goede kansen, maar in het eindspel liet hij de winst liggen: remise. Jan van Dijk had toen aan een punt voldoende tegen de sterke Bart Terwel. Vanuit randschijvenspel liepen de standen in elkaar waarna beide heren elkaar bestookten met tijdelijke offertjes. Van Dijk zag dat hij naar een remise-eindspel kon afwikkelen en deed dat dan ook.

Met 11-9 boekte Witte van Moort dus een krappe, maar zeker verdiende overwinning. Met 7 punten uit 5 wedstrijden staan de dammers op een vijfde plaats en hebben zij zich stevig in het linkerrijtje genesteld, waarbij er omhoog gekeken kan worden. Op zaterdag 26 november wordt de clubcompetitie voortgezet met de zesde ronde. Dan ontvangen de Westerhaarders in het eigen clubgebouw promovendus De Waarddammers.