Nijmegen Open 2022 door Gerwin Mollink

8 augustus 2022

Ik dacht laat ik weer eens een zomertoernooi spelen. Evenals vorig jaar werd het weer het Nijmegen Open. Dit jaar had het grote voordeel dat de terrassen niet om 00.00 uur gesloten moesten zijn vanwege de corona. De technische details laat ik graag aan anderen over.

’s Zondagsochtends mooi op tijd gearriveerd in het pension, waarna we te voet naar de speelzaal gingen. In de eerste ronde speelde ik tegen Gerrit Alink. In het middenspel zag ik een dam zitten maar had de schijven niet goed geteld, ik dacht dat ik er 2 achter kwam waarna de dam er voor gelijke stukken weer af ging. Na afloop kwam ik erachter dat de combinatie echter maar 1 schijf kostte, dit mede dankzij het telwerk van Erik ten Hagen en Bart Terwel.

Maar goed, na van een pizza te hebben genoten en een paar biertjes viel het allemaal wel weer mee.

Op de maandag een dubbele ronde. De eerste moest ik tegen Jeroen Huskens, die op hetzelfde adres verbleef. Hij liep in een standaard setje waarna hij op kon geven. De eerste overwinning was binnen. ’s Middags de partij tegen Andrew Tjon A Ong. Het was lang spannend, maar ik stond wel steeds onder druk waarna ik aan het eind de fout inging. Dus ik stond weer op mijn gemiddelde.

Op dinsdag volgde de volgende dubbele ronde. ’s Ochtends speelde ik tegen Peter Frans Koops, waar ik vorig jaar door een zelfmoordzet in de laatste ronde van verloren had. Dit jaar gooide hij echter de knuppel in het hoenderhok waarna er een ingewikkelde partij volgde, waar hij minder uitkwam en uiteindelijk in een verloren stand belandde. ’s Middags volgde de partij tegen Tom Knapen, deze was niet al te spannend en ik was tevreden met een remise die mijn tegenstander gretig aannam. Halverwege het toernooi op +1, het kon gekker.

Op woensdag speelde ik tegen Gert Bosker, speler van Hoogeveen. In een mooie partij had hij het af moeten maken, maar hij dacht een wederzijdse doorbraak te kunnen toelaten die ook wel makkelijk zou winnen. Echter werd dit vrij eenvoudig remise. Zonder geluk vaart niemand wel. Na de ronde nog even gezamenlijk in het centrum op het terras gezeten, waar het organisatiecomité er ook nog gezellig bij kwam zitten.

Op donderdag, bijltjesdag, de laatste dubbele ronde. Hier vallen in de regel de meeste beslissingen, echter niet bij mij dit jaar. Eerst remise met Peter Klaassen en vervolgens met Arnoud de Greef.

Op de vrijdag moest ik tegen Bertus de Harder. In een hekstellingspartij speelde hij veel te lang door, waarna hij uiteindelijk vast liep. Dus met een goed gevoel en plus 2 naar de slotronde.

’s Avonds hebben we bij het buurtcaf√© nog even de week afgesloten, iedere avond vanaf een uur of 11 zaten we daar. Het moet wel vakantie blijven h√®.

Op de zaterdag werd ik bij de organisatie geroepen. Mijn tegenstander had het coronaspook op bezoek gekregen en had zich afgemeld. Zodoende kreeg ik 2 punten in de schoot geworpen.

Uiteindelijk leverde me dit nog een tweede plaats in het ratingklassement op met €50, - en een twaalfde plek in de eindrangschikking. Mijn beste uitslag ooit in Nijmegen.