Geslaagde voorbereidingsdag eerste team

 13 september 2020


Afgelopen zaterdag 12 september bereidde het eerste team zich voor op het komende competitieseizoen. Zeven eerste-tiental spelers waren aanwezig, waaronder aanwinsten Thijs van den Broek en Martijn de Leeuw. Door enkele afmeldingen werden Tomasz Miksa, Niek Kloppenburg en Jeffrey Steen toegevoegd aan het deelnemersveld.

Eerst was er tijd om bij te praten onder het genot van koffie met gebak. Vervolgens werd er een teambespreking gehouden waarbij de verwachtingen voor komend seizoen werden besproken. Daarnaast werd er uiteraard stil gestaan bij het coronavirus en de gevolgen die dat heeft voor de teamsamenstelling per wedstrijd.

Dubbele vijfkamp

Rond een uur of elf werd de dubbele vijfkamp gestart. In twee groepen van vijf spelers werden de voorrondes gespeeld onder het speeltempo van de nationale competitie (80 minuten + 1 minuut per zet). Alle partijen in de voorrondes vonden tegelijkertijd plaats, zodat iedere speler dus op vier borden tegelijk actief was. Veel denk- en loopwerk dus. Om het energieniveau op peil te houden was er tijdens de wedstrijden een goed verzorgde lunch beschikbaar.


Na zo’n vijf uren dammen kon de eindstand van de voorrondes worden opgemaakt. In groep A was Jan van Dijk heer en meester. Hij boekte maar liefst drie overwinningen en stond slechts Thijs van den Broek een punt toe. Hoogtepunt was de fraaie damcombinatie die Jan uithaalde tegen Gerbrand Hessing.


Gerbrand-Jan

Na het zojuist gespeelde 39-34? haalde zwart uit!


In groep B was het optreden van Niek Kloppenburg opvallend. Als laagst gerateerde speler haalde Niek ook de mooie score van 7 punten. Een mooi moment vond plaats in zijn partij tegen Martijn de Leeuw. Laatstgenoemde dacht met een damcombinatie de partij te beslissen. Niek had verder gekeken en nam de dam af, met winnend afspel.Niek-Martijn

Zwart denkt met 24-29 zijn schijfwinst veilig te stellen, want 33x24 verliest vanwege een combinatie. Of toch niet?


Kruisfinales

Voorts werden er kruisfinales gespeeld, waarbij de poulewinnaars tegen elkaar speelden voor de toernooizege. Daarnaast speelden de nummers 3 en 4 tegen elkaar, enzovoort. In de strijd om de toernooizege werd Jan op eigen combinatief terrein verrast door Niek die daardoor zeer verrassend toernooiwinnaar werd. Het podium werd gecompleteerd door Yuen Wong die Thijs van den Broek te slim af was. Voor de top drie was er een bierpakketje.


Jan van Dijk tegen Niek Kloppenburg


Al met al kan er worden teruggekek
en op een goede voorbereidingsdag. Het eerste team begint aanstaande zaterdag met de competitie. In Wageningen wordt dan de strijd aangebonden met WSDV.

Eindstand en partijen van de dubbele vijfkamp zijn te vinden op Toernooibase: https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standenke.php?taal=&Id=10204&jr=21