Eerste team sluit seizoen goed af

1 maart 2020


De laatste ronde van de clubcompetitie bracht het eerste team naar Tilburg. Na de uithaal in de vorige wedstrijd (18-2) waren de Westerhaarders vol vertrouwen dat ook de laatste wedstrijd in winst omgezet zou worden.

Na een lange doch voorspoedige reis konden de opstellingen al ruim voor de wedstrijd uitgewisseld worden. Het Belgisch kampioenschap was een behoorlijke streep door de rekening voor de Tilburgers die nu met een batterij invallers aantraden. De enige logische doelstelling voor WvM - wel op volle oorlogssterkte - was dan ook een overwinning.

De eerste overwinning werd geboekt door Jan van Dijk. Hij speelde tegen de twaalfjarige debutant Yuri Derks. Hoewel het ratingverschil bijna 700 punten bedroeg zette Derks een prima partij op. In een interessante stelling wist Van Dijk een damcombinatie te forceren. Vervolgens was het de beurt aan de piepjonge aanwinst Heorhi Vydzerka. Uit betrouwbare bron was vernomen dat deze twaalfjarige speler het ereklasse-niveau wel aan zou kunnen en daar was weinig aan gelogen. De Wit-Rus speelde een partij uit één stuk tegen Toine Vermeer. Eerst werd het voordeel flink opgebouwd waarna Vydzerka er goed voor ging zitten en de winst er zo uit rekende. Een indrukwekkende overwinning van dit jonge talent. Een rustige remise was er vervolgens voor Bert Aalberts. Na een gezapige opening tegen Jasper Daems kwam er nog interessant klassiek op het bord waar beide spelers de correcte zetten speelden.

De derde winstpartij kwam van de hand van Andrey Kalmakov. De Russische grootmeester - dit seizoen nog niet echt op schot - was vandaag vastberaden te winnen van invalster Karlijn Overes. De risico’s werden daarbij niet geschuwd wat er toe leidde dat Kalmakov op zeker moment verloren stond. Overes vond de winnende voortzetting niet waarna de opgeluchte Kalmakov het eindspel met vaste hand in winst omzette. Peter Hoopman speelde tegen de sterke Martijn de Leeuw. Toen De Leeuw een ver opgedrongen randschijf kreeg leek het spannend te worden. Het vervolg was echter behoorlijk technisch van aard waarbij geen van beide spelers tot voordeel kwam: remise. Herman Hilberink kon het vervolgens helaas niet bolwerken tegen Rik Verboon. Hilberink liep in de openingsfase wat nadeel op maar veel was er niet aan de hand tot het moment dat hij een sterke Ghestem-doorstoot toeliet. Toen was het hek van de dam en ging de partij achter elkaar verloren.
De Westerhaarders stonden dus met 8-4 voor, maar een wedstrijd was het allang niet meer gezien de situatie op de overige borden. Yuen Wong moest nog een remise toestaan tegen Koos van Amerongen. Na een boeiende opening kwam er een macro-eindspel met gelijk materiaal op het bord. Beide spelers probeerden te winnen maar de partij eindigde uiteindelijk onbeslist. De overige drie partijen werden alle gewonnen door de Westerhaarders. Daarbij viel op dat Marino Barkel en Odin Mol, met 16 uit 11 de topschutters namens WvM, nog een mooi persoonlijk succes wisten te boeken. Zo won Odin Mol in zijn vertrouwde drukstijl van de oud-wereldkampioen bij de aspiranten Thijs van den Broek, die twee weken geleden Wiersma nog vloerde. Marino Barkel speelde de Tilburgse kopman Toine Brouwers helemaal zoek en won zijn partij ook. Gezien zijn sterke programma wist Barkel een vierde plaats op de landelijke topscorerslijst te behalen en kan hij dan ook terugkijken op een fantastisch seizoen.

Daarmee werd een prima 15-5 overwinning geboekt door de Westerhaarders. Met 11 wedstrijdpunten uit 11 wedstrijden eindigt de formatie op de zesde plaats, nog juist in het linker rijtje.