Nipte nederlaag eerste team


2 februari 2020

De negende ronde bracht het eerste team naar Schiedam. Alhier werd de strijd aangebonden met het sterke Van Stigt Thans. De Schiedammers doen steevast mee voor de titel maar moeten na de nederlaag tegen Hijken in elk geval weer een jaartje wachten. WvM had enige personele problemen waardoor er twee invallers aan de start verschenen, terwijl Schiedam op volle sterkte was.
Dat de eerste klap een daalder waard is mag bekend zijn maar dat gold in deze wedstrijd wel heel treffend. Invaller Gerben van der Voet mocht op het kopbord de strijd aangaan met de sterke jongeling Jitse Slump. Van der Voet werd opgezadeld met een topzware lange vleugel en kon de strijd nog wel rekken, maar niet redden.

In het vervolg van de wedstrijd was het dus noodzakelijk om een tegentreffer te forceren. Een lastige taak aangezien een team als Schiedam uitstekend in staat is om de deur collectief dicht te houden wanneer nodig. Zo kreeg Odin Mol geen enkele kans tegen Hein Meijer op meer dan remise. Marino Barkel speelde een goede partij tegen de sterke Rob Clerc met een ruime remise als beloning. Peter Hoopman leek in het middenspel wat onder druk te komen tegen Ron Heusdens maar hield het hoofd koel en liet ook remise aantekenen.

Vervolgens ontsnapte WvM aan een grotere achterstand. In de jacht op de tegentreffer negeerde Hans Vermin een vervlakkende ruil waarna de hekstelling van Casper Remeijer tot volle wasdom leek te komen. Remeijer miste echter de winnende voortzetting waardoor Vermin ontsnapte. Bert Aalberts deelde vervolgens de punten met Jeroen Kos na een partij met wisselende kansen. Jan van Dijk vocht met Frits Luteijn een wedstrijdje hardlopen naar de damlijn uit. Hoewel Luteijn even in moest houden alvorens de finishlijn te passeren eindigde het treffen toch onbeslist.

Vervolgens werden er twee prima remises geboekt. Eerst was het Yuen Wong die wel enig positienadeel opliep tegen Anatoli Gantwarg, maar uiteindelijk toch vrij soeverein naar remise ging. Herman Hilberink trof Vadim Wirny, die vorig jaar nog de kleuren van WvM verdedigde. Na de opening leek Hilberink het moeilijk te krijgen maar via een doorbraak werden de problemen goeddeels opgelost. Juist dan is Wirny op zijn gevaarlijkst en Hilberink leek fataal ingesnoerd te worden. Via een offer en vervolgens een tweede offer dwong Hilberink echter knap direct remise af.
Er was nog een kans voor de tegentreffer en die zou dan van Gil Salomé moeten komen. Tegen Anton van Berkel leek Salomé in het middenspel tot een sterke vleugelaanval te kunnen komen. Van Berkel hield het hoofd echter koel en had in een dunne stand net voldoende remise-resources tot zijn beschikking.

Daarmee verloor WvM met 11-9. Over twee weken komt hekkensluiter Dammers uit Oost uit Doetinchem op bezoek.