Jitse Slump wint sneldamtoernooi voor den Hollander. Jeroen Schokker winnaar eerste klasse.

1 mei 2017

Traditioneel is er naast het NK Junioren ook het Meuleman Engineering sneldamtoernooi. Met een bezetting van 22 deelnemer kon gesproken worden van een mooi deelnemersveld. Grote favoriet voor dit toernooi waren Jitse Slump en Bert Aalberts. Als outsiders konden Gerbrand Hessing en Steven den Hollander ook nog een gooi naar de titel doen. Het toernooi werd geopend door Gijsbert Meuleman. De zoon van Koert Meuleman nam de honneurs waar voor zijn vader, die helaas verstek moest laten gaan.

Favoriet Bert Aalberts viel wat tegen dit toernooi. Domme nederlagen tegen Jitse Slump en Steven den Hollander, en enkele onnodige remises leverde hem een teleurstellende vijfde plek op. Mitchel Mensinga is een speler die met sneldammen verassend uit de hoek kan komen. Ook vandaag was dit het geval en hij werd door weerstandpunten naar de vierde plek verwezen. Gerbrand Hessing heeft dit toernooi de sterkste tegenstanders gehad en wist daarmee een derde plaats binnen te halen. Er had voor Hessing wellicht meer ingezeten, als hij niet onnodig verloor van Marco de Leeuw.


De strijd voor de eerste plek ging tussen Jitse Slump en Steven den Hollander. Slump stond het gehele toernooi aan kop, maar toen hij plots in een combinatie liep tegen Alex Noppers, en op de klok verloor van Gerbrand Hessing rook Den Hollander bloed. Slump bleef zijn voorsprong tot op een punt behouden, en werd terecht kampioen. Voor den Hollander restte een knappe tweede plek. Ook opvallend was dat den Hollander als enige speler geen partij verloor.

Ook in de eerste klasse was het bijzonder spannend. Topfavorieten voor de eindzege waren hierbij thuisspelers Alex Noppers en Jeroen Schokker. Noppers had door een zware loting in de laatste rondes wat pech, maar wist met een knappe remise tegen toernooiwinnaar Jitse Slump nog net een derde plek te bemachtigen. Tweede in deze klasse (op weerstandpunten net boven Noppers) werd Marco de Leeuw, die goed scoorde tegen de onderste helft van het klassement. De eerste plek werd bemachtigd door Jeroen Schokker, die de laatste weken eigenlijk altijd wel in de prijzen valt bij sneldamtoernooien. Alle deelnemers konden na afloop tevreden terugkijken op het toernooi, waarin er hard gestreden werd om de punten, maar de gezelligheid het belangrijkst was.