Tweede team wint topper tegen Enschede

4 februari 2016

Zaterdag stond de topper tussen de gedeeld nummers twee in de eerste klasse op het programma. Enschede kwam op bezoek in Westerhaar en had net als het tweede team alleen nog maar verloren van de koploper. Een echte kraker dus.

Als eerste deelde Gerwin Mollink de punten met Raphael Zdovoriak. Beide spelers namen niet al te grote risico's wat resulteerde in een snel verlies. Daarna kwam al snel de eerste voltreffer voor het tweede team binnen. Jan-Willem Hoeve speelde een goed klassiek tegen Ronald Keijzer. Zijn tegenstander besloot een offer te spelen om op lange termijn door te breken. Jan-Willem wist dit kundig te voorkomen en wist het later nog prachtig af te maken met een 5-om-5. (3-1)

Edwin Twiest had met Luit Haan een zwakkere tegenstander op papier. Maar vaak zijn die het moeilijkst te winnen,. Gelukkig was Edwin scherp. Na een klassieke opening nam Edwin het initiatief door een aanval te nemen. Deze bleek al snel veel te zijn voor zijn tegenstander en die liep dan ook snel vast.
Jeffrey Steen had de goede Han Borgman tegenover zich. Na een gelijkwaardig opening liet Jeffrey zich in een iets nadelig klassiekje. Hij redde zich hieruit echter prima en pakte zo een dik verdiende punt.
Eddie Hilberink speelde tegen Jonathan Wilbrink. Een man in vorm voor Enschede gezien zijn 12 uit 10 score. Eddie kreeg na de opening een goede aanvalsstand op bord. Maar door een onnauwkeurigheid in het middenspel moest hij toch een remise toelaten.(7-3)

Een spannende pot was er te zien tussen Elena Altsjoel en Igor Chartoriyski. Vanuit de opening werd er een spannende omsingeling opgezet door Elena. Door het ingewikkelde spel gebruikte Elena ook veel tijd. Toch vond ze de juiste oplossing. Een plakker in het middenspel wat een dam voor twee schijven opleverde was genoeg om een verdediging op te zetten die een punt waard was.
Daarna mochten de twee topscorers van deze klasse het tegen elkaar uitvechten. Na een vlakke opening ging het in het middenspel los tussen Niek Kloppenburg en Piet Karregat. Niek kwam hierbij beter uit het spel en nadat Piet voor hem in een zeldzame combinatie trapte(een schijf meer gegeven was winst!), bleek de overgebleven stand toch nog remise.
Oud WvM'er en oud tweede speler Juri Geisenblas speelt tegenwoordig voor Enschede. Hij kwam de in vorm zijnde Alex Noppers tegen. Ook hier werd een spannende omsingelingspartij door Alex gespeeld. Juri besloot zijn aanval eraf te ruilen, waarna Alex een kleine 3-om-3 toeliet. Deze leek gevaarlijk dan dat het was want na een aantal zetten. (10-6)

Het slotakkoord werd gegeven door de gebroeders Schippers. Als eerste mocht het jongste broertje Rene het opnemen tegen de sterke Jeroen Goudt. Met een remiseopdracht ging Rene er natuurlijk het hardste in van allemaal. Gelukkig was het wel de mooiste partij van de middag. Na een brutale schijf op 18 te plaatsen werd er lang een tactisch spelletje gespeeld. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken leek er een remisestand over te zijn gebleven. Maar nadat Rene tussen twee schijven liep bleek er toch nog een laatste truc in te zitten, resulterend in een prachtige overwinning voor Rene! Daarna was het aan de oudere broer Jan om het af te maken. Na een randschijf op 36 te plaatsen liet hij zijn dat hij strategisch en technisch het nog steeds kan. Hij won steeds meer terrein tegen zijn tegenstander Gino Schirinzi. Uiteindelijk was dat genoeg om een gewonnen eindspel te bereiken. Hierin maakte Jan verder geen fouten meer en gaf hij de overwinning van het tweede nog meer glans.

Met een 14-6 uitslag en geen verloren partijen aan de kant van het tweede kan er met trots teruggekeken worden op deze zwaarbevochten overwinning!