Eerste team lijdt geflatteerde nederlaag

18 oktober 2015

Afgelopen zaterdag 17 oktober werd de derde ronde in de clubcompetitie gespeeld. Voor Damclub Denk en Zet/Witte van Moort stond het loodzware uitduel met regerend landskampioen Huissen op het programma. Een opsteker voor Westerhaar was dat het compleet kon uitkomen en dat Huissen haar sterkste speler, Guntis Valneris, miste.

De openingsscore was voor Odin Mol, die tegen de sterke Gerard Jansen een snelle remise boekte 1-1. Marino Barkel nam het op tegen de Huissense crack Alexander Baliakin. Barkel speelde degelijk en kreeg pas in het eindspel wat nadeel. Het bleef echter binnen de perken waarmee hij een prima remise boekte 2-2. Een tegenvaller was de remise van Yuen Wong tegen invaller Fred de Koning. Wong kreeg namelijk zeer goede kansen in het middenspel maar zijn tegenstander wist tenauwernood remise te maken. 3-3. Ook remise was er voor Jan van Dijk. Hij probeerde  ‘Mister Huissen’ Geert van Aalten aan het wankelen te krijgen maar moest uiteindelijk zelf remise zien te maken, waar hij glansrijk in slaagde 4-4.

Plots kwam Westerhaar op voorsprong. Vadim Virny speelde sterk in de opening tegen Joost Hendriksen. Voorts trok hij zijn tegenstander in een klassiek moeras waar Hendriksen niet meer uit wist te komen. 4-6 De voorsprong was van korte duur. Gerbrand Hessing speelde een degelijke opening tegen de bekende trainer Johan Krajenbrink. Kennelijk vergat Krajenbrink de door hem zo gepropageerde zetcontrole uit te voeren want hij schoot een enorme bok. Hessing was gefixeerd op overleven en merkte de winnende combinatie  niet op. Uiteindelijk werd Hessing zelfs positioneel nog overmeesterd. 6-6

De voorsprong leek hersteld te worden door Gil Salome, die tegen de Huissense benjamin Pepijn van den Brink na principieel openingsspel flink voordeel kreeg. In het late middenspel kon Salome met een forcing een fraaie damcombinatie afdwingen, maar helaas werd dit pas aan de analysetafel ontdekt. Zoals het in de partij ging moest Salome remise toestaan 7-7. Bert Aalberts nam het op tegen Jos Stokkel. Na de opening kampte Aalberts met een overbelaste lange vleugel. Hij zocht vrijheid via het kerkhofveld en wist ternauwernood op de been te blijven 8-8.

Met nog twee partijen te gaan werd het alsmaar spannender. Tomasz Miksa speelde een gezapige opening tegen Maarten Linssen en de partij leek naar remise te gaan. Toch werd Miksa in het middenspel wat weggedrukt en kwam hij nog in de problemen. In een 5 om 5 positie was zijn situatie precair en hij kwam er niet meer uit 10-8. Daardoor moest Herman Hilberink de slotpartij winnen. Tegen Yuriy Lagoda had hij lange tijd de teugels in handen, maar in het middenspel kantelde de partij en moest hij naar een nadelig eindspel afwikkelen. Remise leek nog haalbaar maar Hilberink werd slachtoffer van een schaar en verloor. Einduitslag 12-8.