Dammers Witte van Moort veroveren Nationale beker!

22 juni 2014

Afgelopen zaterdag werd in Huissen het slotstuk van het KNDB-beker toernooi gespeeld. Er waren nog acht teams overgebleven die door middel van een knock-out systeem mochten gaan uitmaken wie er met de KNDB-beker vandoor zou gaan.

Damvereniging Denk en Zet/Witte van Moort uit Westerhaar won in de kwartfinale van WSDV uit Wageningen met 6-2. Gil Salomé won van het slechts 15-jarige talent Jan Groenendijk, die vorige week nog de Nederlandse sneldamtitel bij de senioren voor zich opeiste. Vadim Virny overklaste Matthias de Kruijff. Odin Mol en Gerbrand Hessing remiseerden met respectievelijk Marcel Monteba en Johan Sterrenburg. In de halve finale moest het sterrenensemble uit Westerhaar aantreden tegen meervoudig bekerwinnaar VBI uit Huissen. Het werd een spannende wedstrijd, waar de paring goed leek te zitten voor de Westerhaarders. Mol opende de score na een snelle remise met Geert van Aalten. Salomé speelde een goede partij tegen Krajenbrink en pakte moeiteloos een punt.  Hetzelfde deed Hessing tegen Stokkel, die een oude opening van Wiersma-Kuijken op het bord toverde.  Virny pakte het winnende punt door local hero Pepijn van de Brink positioneel te overmeesteren.

v.l.n.r. Gerbrand Hessing, Gil Salomé, Odin Mol en Vadim Virny
In de finale was landskampioen Hijken de tegenstander. Virny speelde tegen Roel Boomstra en wikkelde naar een Macro-eindspel af. Beide spelers hadden een dam en acht schijven. Nadat Virny de dam van Boomstra had afgevangen in ruil voor drie schijven, werd de vrede getekend. Mol kreeg groot positioneel voordeel tegen Hans Jansen, die dacht de voorpost van Mol te kunnen winnen.  Uiteindelijk kon Jansen nog net de meubelen redden en afwikkelen naar remise. Hessing speelde een sterke partij tegen Jan Mente-Drent. Eerst zette Hessing zijn tegenstander in een halve-hekstelling om vervolgens over te schakelen naar een zeer goede klassieke stelling. Een kleine onnauwkeurigheid  gooide echter roet in het eten, waardoor Hessing zelfs nog alle zeilen bij moest zetten om de veilige remisehaven binnen te varen. Gil Salomé kreeg een voordelige stand op het bord tegen Henk Kalk. Kalk weerde zich echter kranig en sleepte nog een puntje uit het vuur. 


Nu de reguliere partijen allen een remise eindigden, moest een sneldambarrage de beslissing brengen. Er werd gespeeld met een tempo van 3 minuten + 2 seconden per gespeelde zet. Gil Salomé gaf het goede voorbeeld en won snel met een mooie damcombinatie. Virny deelde vervolgens de punten met Boomstra. Mol kreeg wederom voordeel tegen Jansen, maar moest ook in zijn tweede partij in remise berusten. Alle ogen waren vervolgens gericht op Gerbrand Hessing, die in de opening in een damzet was gelopen, wat hem op schijfverlies kwam te staan.  Hessing had nog wel enige compensatie doordat hij een flinke tempivoorsprong had en zijn tegenstander een zwakke linkerflank.  Echter sprak de klok in het nadeel van Hessing met nog slechts tien seconden en ruim anderhalve minuut voor Drent. Desondanks hield Hessing het hoofd koel  en wist middels een gelijkwaardige remise het beslissende punt te pakken. Eindstand 5-3.  Met dit fantastische resultaat heeft damclub Witte van Moort weer een grote prijs in de wacht gesleept.