Winst Salomé niet genoeg voor wereldrecord

30 juni 2018

Gil Salomé is niet geslaagd in zijn poging het wereldrecord kloksimultaan terug te brengen naar Westerhaar. De urenlange strijd tegen 46 spelers eindigde in een zege van 52 – 40. Het percentage gewonnen partijen was echter onvoldoende om als record de boeken in te gaan.
In het Kulturhus te Westerhaar ging Salomé voortvarend van start. Binnen een half uur won de Fransman al twee partijen. “Ik ben vandaag aan het reizen een stuk meer tijd kwijt dan aan het dammen”, klonk een diepe zucht. De deelnemers kwamen uit alle windstreken.
In het eerste uur produceerde de simultaanspeler gemiddeld 18,7 zetten. Met die snelheid liep hij in de pas met vorige wereldrecordhouders als Shvarzman en Georgiev. Na twee uur dammen bleek hoe zwaar de opgave was die Salomé zichzelf gesteld had. De standen werden lastiger te doorgronden, het speeltempo daalde. Daardoor kwam de Fransman op diverse borden in heftige tijdnood en verloor soms in gewonnen standen. Salomé sloot de simultaan na 4,5 uur af met een overwinning op Jonathan Wilbrink, die het langste van allen weerstand bood. Salomé: “Mijn benen gingen niet sneller. Mij geest ook niet.”

Gil Salomé in tijdnood. Links hoofdarbiter Frank Teer.
Het wereldrecord kloksimultaan dammen wordt sinds 2007 door de werelddambond officieel erkend. Noodzakelijk is een winstpercentage van minstens 70 procent. De eerste recordhouder was de Rus Alexander Shvarzman met 25 partijen. De Vriezenvener Marino Barkel verbeterde in 2011 het record tot 40 partijen. Drie jaar later tilde de speler van de Westerhaarse damclub Witte van Moort de lat zelfs naar 42 partijen. Het huidige record staat met 45 partijen op naam van veelvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev.